Dwayne Johnson

Dwayne Johnson

Minták és ami mögöttük van – 6 népszerű tetoválás és azok jelentései

Bár a múltban leginkább a kommunikáció kulturális eszközei voltak, elterjedésükkel egyre inkább az önkifejezés egyik formájaként szolgáltak.


Az utóbbi évtizedekben sorra bukkantak fel a népszerűbbnél népszerűbb minták, melyek olykor képesek voltak klisévé is válni. Ez persze nem a fantázia hiányát jelenti, a népszerű minták ugyanis nem véletlenül lettek azok, amik: szimbólumok. Cikkünkben szeretnénk rámutatni arra, hogy még ezek mögött az ábrák mögött is nagyon mély jelentéstartalom állhat.

Rózsa

woman in white tank top holding red rose

Unsplash/pure julia

A szerelem egyik szimbóluma. A növényen található tövisek miatt gyakran társítunk hozzá olyan ellentétpárokat, mint például gyönyör mögé bújtatott fájdalom.

Gyakori jelentéstartalmai közé tartozik még a termékenység és a fajfenntartás is.

Annak függvényében, hogy milyen színnel ábrázolják, extra vonzatokat kaphat:

  • vörös: ez a legnépszerűbb választás, szerelmet és a szenvedélyt jelöl
  • sárga: inkább baráti kapcsolatokhoz társul
  • fehér: tisztaság
  • arany: gazdagság
  • fekete: halál szimbóluma, elvállást, és kegyeletet is jelöl

Koponya

white, green, and red skull and flower print textile

Unsplash/James Discombe

Halálnak, az elengedésnek és a tehetetlenségnek egyik legnépszerűbb mintája. Ez az minta nagyon híres szimbólum volt már a reneszánsz korokban is, és egyértelműen jelenti a halál jelenlétét mind a mai napig. Gyakran veszik körbe rózsákkal, amely egy közelálló személy elvesztésére utal.

Elvontabb magyarázata a halhatatlan tudás. Amennyiben erre a vonatkozásra van fektetve a hangsúly, abban az esetben egy kígyó is szerepet kap a mintában, amely a koponya szemüregein keresztül közlekedik.

Törzsi indák

man with face tattoo wearing gray hoodie

Unsplash/Claudia Ramírez

Dwayne Johnson. Sokaknak először az ő neve ugrik be ezekről a mintázatokról, hiszen az ő izmos vállát is ez a stílus dekorálja.

Azok a törzsek, akik eredetileg varrtak magukra ilyen mintákat, elsősorban a rangjukat, tetteiket és társadalmi helyzetüket fejezték ki ezzel. Tudni illik, hogy ilyen tetkóból nincsen két egyforma. A megbeszélések után a tetováló művész saját kezűleg, önállóan készíti el a mintát, figyelembe véve az alany testi adottságait is.

Gyakori típusai a Maori, a Samoai és a Polinéz.

Idézetek

woman wearing yellow spaghetti strap jumpsuit near mirror

Unsplash/Paulius Dragunas

Stay strong, faith, hope, believe, be yourself – és még nagyon sok más.

Sokszor zeneszövegekből vett sorok, vagy éppen híres emberek nagy mondatai ékesítik ebben az esetben a kivarrt bőrt. A felsorolásból ez a pont egy kicsit talán kilóg, ugyanis a szimbolikus jelentéseket is hordozó mintákkal szemben az írások konkrétummal bírnak, így egyértelmű megállapítani, hogy mit is szeretet volna vele képviselni a tetovált alany.

Házi macska és nagyobb testvére, az oroszlán

shallow focus photography of lion forearm tattoo

Unsplash/Najib Kalil

  • A házi macska ábrázolása többek között harmóniát, békét, kecsességet és függetlenséget képvisel, de például a mágiának is az egyik állandó szimbóluma. Megannyi alap vonatkozása mellett érdemes megjegyezni, hogy mást és mást jelentett különböző koroknak, és csoportoknak is. Az ókori görögök és kelták is istenvilágaikhoz kötötték őket, vagy a tengerészek szerint a szerencsét testesítik meg.
  • Oroszlán: a dzsungel királya. Sokaknak fenséges és tiszteletreméltó jelenségként szerepel, valamint erőt, hatalmat és felsőbbrendű mentalitást is sugall.

Sárkány

The Girl With The Dragon Tattoo \ud83d\udc32  Instagram: @suspctt

Unsplash/Jordan

A leghíresebb és egyik legerősebb mitikus lények egyike. Minden esetben valamilyen természetfölötti erőt jelenít meg. A legtöbbünknek az ázsiai országok jutnak eszünkbe róluk, nem is véletlenül: az ottani sárkánykultusz világszinten ismert filmekből és sorozatokból, de művészetüknek is visszatérő eleme. Míg ott egy pozitív lényként jelenik meg, az európai országok viszont gonoszsággal és negatív tulajdonságokkal ruházták fel.

Szerző: Prokaj Tamás

A figyelmetekbe ajánljuk