taylor swift

A dolognak jogi okai vannak, mivel elvesztette a jogokat korábbi dalainak maszterjeihez.Taylor Swift első hat lemezét a Big Machine kiadónál jelentette meg, amivel még fiatal tinédzserként szerződött. Ugyanakkor igencsak előnytelen megállapodás született akkor, mivel az énekesnő nem birtokolta maszterjeinek jogait, de anyagi szempontból sem volt a legelőnyösebb szerződés. Így amikor lejárt a megállapodás, Swift átigazolt a Republic Recordshoz.

A maszter gyakorlatilag a dal eredeti felvételeinek jogait jelenti zeneipari értelemben, annak tulajdonosa rendelkezik arról, hogy mihez engedélyezi dalának felhasználását. Továbbá az anyagi kontrollt is a maszterek tulajdonosa gyakorolja a dalok felett. Vagyis azt jelentette az átigazolás, hogy Swift végleg elveszítette a jogait a saját számaihoz. Állítása szerint próbálta visszavásárolni őket előző kiadójától, de nem adták el neki.

Helyette Scooter Braunnak adta el a Big Machine a popsztár teljes katalógusát, aki amolyan főellenség Swift szemében. Braun a menedzsere ugyanis Justin Biebernek és Kanye Westnek is. Finoman fogalmazva sem ápol velük Swift különösen jó kapcsolatot. Nemrég viszont tovább vándoroltak a jogok egy újabb tulajdonoshoz, aki továbbra sem Taylor Swift. Éppen ezért erősen kérdésessé vált, hogy valaha vissza tudja-e szerezni a jogait a saját anyagaihoz.

Új kiadójánál már két nagy sikerű lemezt is kiadott a váltás óta, most viszont egy ügyes trükkel szerzi vissza a régi dalokat. Az American Music Awards-on három díjat is begyűjtő sztár nem tudta személyesen átvenni kitüntetéseit, mivel éppen a stúdióban dolgozott. Egy videóüzenetben viszont elárulta, hogy éppen újrarögzíti az első hat lemezét. Akad ugyanis egy kiskapu, amivel Swift újra kiadhatja korábbi munkásságát. Az eredeti dalokhoz elvesztette ugyan a jogait, de joga van új verziót készíteni belőle, például kiadhat koncertfelvételeket belőle, vagy éppen új feldolgozásokat.

Szóval vélhetően hamarosan bemutatja újra az összes eddigi dalát, de a nulláról felvéve őket. Így új verziót kapunk majd a korábbiak helyett. Azt még ugyanakkor nem tudni, hogy mennyi változást eszközöl majd rajtuk. Például újrahangszerel-e pár zenét, vagy éppen teljesen átdolgozza-e.

(Forrás: Billboard)

A figyelmetekbe ajánljuk