Egy műhold a Föld felett.
Egy orosz Szojuz rakéta nemrég felszállt a világűrbe, 36 új műholdat szállítva a brit OneWeb szolgáltatótól, amelynek célja, hogy a világon mindenhol szélessávú internetet biztosítson.

Az európai Arianespace által üzemeltetett rakéta helyi idő szerint csütörtök 21.40-kor startolt az oroszországi Vosztocsnij űrrepülőtérről, amelyet a Roszkozmosz űrügynökség élőben közvetített – írja a Phys.org.

A londoni székhelyű OneWeb nevű vállalat alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakból álló konstelláció kiépítésének befejezésén dolgozik, amely a világ országai számára nyújt fokozott szélessávú és egyéb szolgáltatásokat.

A vállalat a technológiai milliárdos Elon Muskkal és az Amazon tulajdonosával, Jeff Bezosszal versenyez a világ távoli térségeinek műholdak segítségével történő gyors internet-hozzáférésének biztosításáért folytatott versenyben.

A brit vállalat tervei szerint jövőre már a globális kereskedelmi internetszolgáltatása is működni fog, amelyet mintegy 650 műhold támogat.

Az Arianespace – amely közel két évtizede dolgozik együtt Oroszországgal –, a szerződés alapján 16 Szojuz-indítást végez 2020 decembere és 2022 vége között.

Ezzel a legutóbbi küldetéssel összesen 358 műhold áll pályára a konstelláció számára –közölte a Roszkozmosz.

A figyelmetekbe ajánljuk