heart symbol

A szív szimbólum ma már az emojikészlet alapját képezi. Honnan ered ez a kis kedves rajz?


Marylin Yalom történész írt könyvet a szívszimbólum keletkezéséről. TED-talkjában beszámol arról, hogy lett a két csúccsal rendelkező kis szimbólum a szerelem nagy jele.

Yalom két kérdést tett fel kutatómunkája során. Mikor találták fel a szív szimbólumát? Mióta kötjük össze a szívet a szerelemmel?

A szív és a szerelem már az ókori Egyiptomban és Görögországban is összefonódott. Az ókori költők, filozófusok, orvosok mind egyetértettek abban, hogy a szerelem a szívben lakozik. A mitológia szerint Vénusz, a szerelem istennője bujtotta fel az embereket arra, hogy végül szerelembe essenek. Ebben fia, Cupido támogatta őt, aki nyilat lőtt az emberek szíveibe.

A rómaiaknak volt egy különös elképzelése, miszerint a bal kéz negyedik ujjától ered egy véna, amely a szívben ér véget. A vena amoris nevet adták neki. Emiatt a negyedik ujj megkapta a tiszteletet, hogy az esküvői gyűrűt hordozza. A gyűrű felhúzásának szokása a középkori Anglia templomi liturgiáiban terjedt el, tiszteletben tartva a vena amoris történetét, amely téves tudáson alapszik.

A középkorban terjedt el jobban a szív és szerelem összefonódása is, a francia trubadúrok hatására. A szívet a lélek és szerelem otthonának is tartották. A szív szimbólum azonban ezelőtt is létezett és nem állt kapcsolatban egyáltalán a szerelemmel.

Az időszámításunk előtti ötödik században feltűnt például egy érmén. Ekkor a szilfium növény (a kapor őse) egy magját jelképezte, amit akkoriban fogamzásgátló céllal alkalmaztak. Az ókori líbiaiak annyira meggazdagodtak a szilfium eladásából, hogy rátették szimbólumát egy érmére.

A hatodik században Perzsiában is feltűnt a szimbólum, táncoló és ivó nők társaságában. Mivel szőlőlevelek is feltűnnek az ábrázoláson, valószínűleg leveleket jelképezett ekkor a ma szívként ismert szimbólum.

De akkor hogyan, mikor kapcsolódott össze a szív szimbólum a szerelemmel? A középkorban elterjedtek azok a festmények, melyeken szívet nyújt valakinek egy másik személy a tisztelet, szeretet, szerelem jeléből. Ezeken a festményeken először körtealakúnak rajzolták a szívet, mivel a második században Galénosz így írta le az emberi szívet.

Az 1250-es évektől az 1350-es évekig folyamatosan fejlődött ez a körtealakú szív. Végül egy észak-olaszországi festő és költő, Francesco da Barberino ábrázolta először a ma ismert szív szimbólumot a szerelemmel összefüggésben. Egy francia, 1344-es festményen is megjelenik a két csúccsal rendelkező szív szimbólum, végül ez az alkotás okozta széleskörű elterjedését először Franciaországban, majd egész Európában.

(Forrás: TEDx Talks)


A figyelmetekbe ajánljuk