Az érzés, amitől becsavarodunk – öt tény a szerelemről

A szerelem egy rejtély. Egy zavaros és izgalmas rejtély, amely mindannyiunk életének egy pontján elérkezik. A legtöbbek által megmagyarázhatatlan érzésként leírt szerelem továbbra is zavarba ejt bennünket, és rengeteg érdekes tényt tartogat számunkra.


Tudományos kutatások kimutatták, hogy a szerelem csökkenti a produktivitást

Henk van Steenbergen kutató 43 új párkapcsolatban (kevesebb mint hat hónapja) élő párt elemzett, és megállapította, hogy a romantikus kapcsolat korai szakaszában lévő egyének szenvedélyes szerelmének magas szintje összefügg a kognitív kontroll csökkenésével.

Egyszerre ver a szívünk

Egy, a UC Davisben végzett tanulmány megállapította, hogy a romantikus kapcsolatban élő emberek társszabályozzák vagy megváltoztatják a szívritmusukat, hogy az a partnerükéhez igazodjon. A kísérletben 32 párnak három percig kellett a másik szemébe néznie. Amikor az egyes párok szívritmusát figyelték, a kutatók felfedezték, hogy szívük szinkronizálódott, és ugyanabban a ritmusban vert.

A szerelem ugyanolyan eufórikus érzést vált ki az emberből, mint a kokain

Továbbá növeli a dopaminszintet a szervezetben. A dopamin elsődleges neurotranszmitter, amely befolyásolja a hangulatot, a jutalmazást és a motivációt.

Kilencven másodperctől négy percig tart eldönteni, hogy tetszik-e valaki vagy sem

Ha a flörtölés bonyolult tudományát lebontottuk, minden négy percben merül ki. Ennyi időre van szükséged ahhoz, hogy eldöntsd, hogy lesz-e második randi vagy sem.

 A szerelem iránti igény ugyanolyan alapvető, mint a szex vagy az étel iránti vágy

Helen Fisher antropológus a szerelem tudományára specializálódott. Megfigyelése szerint a romantikus szerelem egy olyan erős ösztön, mint az anyai ösztön vagy a nemi ösztönök. És hozzátette, hogy a szerelemre való késztetés még erősebb, mint a nemi vágy.

A figyelmetekbe ajánljuk