woman exercising indoors

Szeretnél sportolni? Ez a napszak a legalkalmasabb rá

Reggel, délután vagy este: mikor a legjobb időpont a testmozgásra? A tudósok alaposan megvizsgálták ezt a kérdést.


A kezdő edzők számára a reggeli edzések gyakran a legrettegettebbek. A kényelmes, puha ágyat a steril, könyörtelen fitneszteremre cserélni enyhén szólva is durva ébredés lehet. A reggeli edzésnek azonban megvannak az előnyei. A test megterhelése endorfinok felszabadulását váltja ki, ami az erőfeszítést követően feldobja a hangulatot. Ezek a vegyi anyagok, néhány mással együtt, növelik az energiaszintet, az éberséget és a koncentrációt, ami produktívabbá és figyelmesebbé tehet a munkában.

Ráadásul azok számára, akiknek nehézséget okoz az éjszakai elalvás, a reggeli testmozgás segíthet visszaállítani a cirkadián ritmust, vagyis azokat a belső, biológiai folyamatokat, amelyek a 24 órás alvás-ébrenlét ciklust szabályozzák.

De sajnos a korán edzők nem biztos, hogy képesek lesznek a csúcsteljesítmény elérésére. A merevebb izmok, az éjszakai koplalásból származó kevesebb elraktározott energiatartalék és a reggeli kissé hűvösebb testhőmérséklet együttesen gátolják az edzési teljesítményt. Ezért a lelkes edzők inkább délután edzenek. Egy tanulmányban például fiatal férfiak, akiket arra utasítottak, hogy egy meghatározott nehézség mellett a kimerülésig kerékpározzanak, délután 20%-kal tovább tudtak tekerni, mint reggel.

A tanulmányok áttekintése azt is megállapította, hogy az izomerő és a sprintképesség mind délután tetőzik, és a reggeli teljesítményt 3% és 20% közötti mértékben felülmúlja. Maga az edzés is hatékonyabb lehet délután. Egy kis, 12 hetes, cukorbetegség előtt álló és cukorbeteg férfiakra összpontosító vizsgálat megállapította, hogy a délutáni edzés valamivel kedvezőbb anyagcsere-hatásokat eredményezett, és valamivel több zsírvesztést eredményezett a reggeli edzéshez képest. Az előnyök azonban marginálisak voltak.

Végül, néhányan úgy dönthetnek, hogy később, este edzenek. Az erre a napszakra összpontosító tanulmányok általában arra összpontosítanak, hogy az éjszakai edzés negatívan befolyásolja-e az alvás minőségét. Az összegyűjtött kutatások szerint ez nem így van, sőt, inkább javítja az alvást. Ez a megállapítás azonban egy nagy csillaggal jár. A lefekvés előtt egy órával végzett intenzív testmozgás mindenképpen megnehezíti az elalvást. Ezért a legtöbb edzésszakértő legalább 90 perc pihenőidőt javasol az edzés befejezése és az elalvási kísérlet között.

Akár reggel, akár délután, akár este, optimális, ha az edzés időzítése valamennyire következetes marad, állapították meg kutatások.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk