space x rakéta felszállás
Instagram / NASA / SpceX

Avokádó, fagylalt és egy robot is került a SpaceX most felküldött űrhajójára

Ismét telepakolták a SpaceX teherűrhajóját.

Hangyákat, avokádót és egy emberméretű robotkart is tartalmaz a SpaceX vasárnap útnak indult szállítmánya, amely a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére tart.

A hétfőn megérkező szállítmány a vállalat 23. megbízása alig egy évtized alatt. Az újrahasznosított Falcon rakétát helyi idő szerint vasárnap hajnalban küldték fel a floridai Kennedy Űrközpontból, majd a Dragon kapszula sikeresen lecsatlakozott róla, és Föld körüli pályára állt, míg a hodozórakéta a SpaceX legújabb óceáni platformján landolt – írja Phys.org

Instagram / NASA / SpceX

A Dragon több mint 4800 font (2170 kilogramm) ellátmányt és kísérleti eszközt szállít az ISS hét asztronautájának, valamint friss élelmiszert, köztük avokádót, citromot, sőt még fagylaltot is visz.

A Girl Scouts amerikai mozgalom hangyákat, sós garnélarákokat és növényeket küldött fel kísérleti célokból, míg a Wisconsin-Madison Egyetem tudósai genetikai kísérletekhez küldtek különböző növénymagokat. Emellett betonból, napelemekből és más anyagokból származó mintákat is kitesznek majd a súlytalanságnak.

A legérdekesebb csomag pedig egy japán start-up cég robotkarja lehet, amely a pályára állításakor tárgyakat fog összecsavarozni, illetve más, általában űrhajósok által végzett hétköznapi feladatokat fog elvégezni. Az első tesztje az ISS fedélzetén történik majd, de a jövőben a következő modellek már a holdbázisok kiépítésében és a bányászati munkálatokban is aktívan részt venne.

Egyébként ez volt a második indítási kísérlet; a szombati próbálkozást a viharos időjárás hiúsította meg.


A figyelmetekbe ajánljuk