A Sony A95K nevű tévéje
A világ két legismertebb elektronikai márkája összefogott, és az eredmény pedig egy újfajta televíziós kijelző lett, amely a QD-OLED nevet viseli.

A Sony új 4K Bravia XR A95K tévépanelét nem más készíti, mint a Samsung Display. A kijelző különlegessége, hogy minden egyes pixelhez három réteg kék OLED anyagot használnak, ami a márka szerint hosszabb élettartamot biztosít, mint a hagyományos készülékek. A Sony azt is állítja, hogy a tévé kvantumpontos technológiája akár 200 százalékkal növeli a készülék fényerejét a hagyományos tévékhez képest.

A partnerség különösen a Sony számára érdekes fordulat, hiszen a márka jelenlegi OLED-készülékei a Samsung legfőbb riválisa, az LG Display paneljeit tartalmazzák. Az LG paneljei jellemzően kék és sárga OLED vegyületeket használnak a fehéres fényű pixelek létrehozásához, amelyeket színszűrőkön keresztül vezetve vörös, zöld és kék alpixelek jönnek létre.

Ezzel szemben a QD-OLED technológia kvantumpontokon keresztül bocsát ki kék fényt, hogy a kék pixelek egy részét színszűrő nélkül vörös és zöld színűvé alakítsa át. Ennek köszönhetően a Bravia XR A95K – amely 55 és 65 hüvelykes méretben érkezik majd –, várhatóan nagyobb fényenergia-hatékonysággal lesz képes fényt kibocsátani.

A Sony ettől függetlenül továbbra is az LG Display paneljeit használja majd a többi, 2022-es OLED kijelzőjéhez. A vállalat összes, hamarosan megjelenő OLED kijelzője támogatja a 4K játékot 120 Hz-en, az automatikus HDR tónustérképezést és az automatikus alacsony késleltetési módot.

A Sony 2022-es LG Display és Samsung Display tévékészülékeit várhatóan idén tavasszal kezdik el szállítani a vásárlóknak.

Forrás: RobbReport

A figyelmetekbe ajánljuk