Egy ősi kutyaszobrot és három sírt fedeztek fel Róma utcái alatt
A régiségeket nem sokkal karácsony előtt találták meg a vízhálózatot javító munkások az Appio Latino negyedében.

Hosszú történelme miatt Róma gyakran a legváratlanabb helyeken hozott elő régészeti kincseket. A legújabb ilyen felfedezés most egy ókori kutyaszobor, amelyet a római vízhálózaton végzett munkálatok során fedeztek fel nem sokkal karácsony előtt.

Az olasz kulturális minisztérium régészeti munkálatokkal foglalkozó részlege január 1-jén jelentette be a leletet, ahol elmondták, hogy a kutyaszobrot a város Appio Latino nevű negyedében találták, amely többek között számos ókori római villáknak és temetkezési struktúráknak is otthont ad. A szobrok mellett három sírhelyet is találtak.

olasz kulturális minisztérium

A kulturális minisztérium szerint úgy tűnik, az egyik sírkamra bizonyítékot tartalmazott arra, hogy régen tűz ütött ki benne, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért nem használták utána. A sírok egykor egy nagyobb temetkezési komplexum részei voltak, amely valamikor a Kr. e. 1. század és a Kr. u. 1. század között épült.

A kutyaszobrot, valamint egy urnát körülbelül fél méterrel az utcaszint alatt találták meg, ami azt is jelenti, hogy ezek a régészeti tárgyak lényegében közvetlenül a ma Rómában élők lábai alatt voltak. A terrakottából készült szobor kifejezetten hasonlít azokra a formákra, amelyek egykor a lejtős háztetők vízelvezető rendszereinek részeként jelentek meg. Mivel azonban a most megtalált szobron nincsenek olyan lyukak, amelyeken a víz átjuthatna, a szobrot valószínűleg csak aranyos kutyadísznek szánták.

(Robb Report)


A figyelmetekbe ajánljuk