polip

Ezért olyan intelligensek a polipok

Több tanulmány is bizonyítja a polipok viselkedésének összetettségét.


Lenyűgöző, amikor egy polip üvegeket bont fel, ám értelmi kapacitásuk mégsem ezzel a képességükkel példázható a legjobban. A polip és az ember közös őse már 500 millió évvel ezelőtt elpusztult, mégis számos hasonlóságot találhatunk.

Persze nem a testük, de gondolkodásmódjuk és kíváncsiságuk rokonlélekké teszi a polipot velünk.

Az etológia, vagyis a viselkedéstudomány a polipok egyéni, kognitív képességeiket tanulmányozza. Ezen mechanizmusok révén észlelik, feldolgozzák, átalakítják, visszaemlékeznek rá és felhasználják a környezetük hatásait, mielőtt döntést hoznak és cselekednek.

A polip intelligenciáját jól demonstrálja meglepő találékonysága és rugalmassága, vagyis ahogyan az új helyzetekhez képes alkalmazkodni. Az állat a rejtőzködés nagymestere és egy leleményes gyilkos.

A védekezési mechanizmusa is elképesztő. Számos ragadozó, köztük halak, madarak és bálnák eszén is könnyen túljár. A polipok bőrének színe és textúrája könnyedén hasonul a környezethez, így észrevehetetlenné válnak.

Sziklák repedéseiben, elhagyatott kagylókban, maguk építette kavicsos otthonaikban, vagy akár egy kókusz héjában is megtalálhatjuk a mélységek ezen különös lakóit. Nem rettennek meg a harctól, kagylók, rákok és más lábasfejűek rettegett vadászai.

Amikor laborban tesztelik a polipok képességeit, előfordul, hogy elpusztítják a laboratóriumi eszközöket. Mivel csont nélküliek, könnyen kicsusszannak a hálókból például.

Lenyűgöző intelligenciájuk laboratóriumi példája, hogy képesek manipulálni egy L alakú tárgyat, hogy az áthaladhasson a fal egy kis négyzet alakú nyílásán.

A polipok a diszkriminatív tanulásban is kiválóak, emellett tudnak általánosítani is.

A polipok tehát megfelelnek az intelligencia kritériumainak: nagy rugalmasságot mutatnak az információk megszerzésében (több érzékszerv felhasználásával és társadalmi tanulással), feldolgozásában (diszkriminatív és feltételes tanulás révén), tárolásában (hosszú távú memória révén). Ezt a ragadozók és a zsákmányok esetén egyaránt alkalmazzák.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk