Az USA-ban engedélyeztek egy olyan üzemanyagot, ami a hagyományos benzinnél is szennyezőbb

A magas benzinárak csökkentése érdekében a Biden-kormány olyan üzemanyaghoz akar fordulni, amely a hagyományos benzinnél is szennyezőbb


A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) azt tervezi, hogy sürgősségi mentességet ad ki, amely lehetővé teszi az E15 nevű üzemanyag egész évben történő értékesítését, amely az USA nagy részén tilos a nyári hónapokban, amikor a szmog erőteljesebb és egészségügyi kockázatot jelent.

Az E15 olyan benzinkeverék, amely legfeljebb 15 százalékos etanoltartalmú. Ez az üzemanyag pénzt takarít meg az amerikaiaknak, miközben csökkenti a külföldi olajkészletektől való függőséget, mivel az etanol hazai termesztésű kukoricából is előállítható.

Az Egyesült Államokban a legtöbb benzinhez már most is legfeljebb 10 százalékos etanolt kevernek. A nyári tilalom 2011 óta van érvényben, és azon az aggodalmon alapult, hogy az üzemanyagban lévő magasabb mennyiségű etanol több szmogot eredményezhet.

Az etanol további növelése megemelheti a légkörbe jutó szmogot okozó szennyező anyagok mennyiségét. Ezek az anyagok pedig napfénnyel reakcióba lépve még több füstködöt hozhatnak létre, ami a napsütéses nyári hónapokban óriási problémát okozhat. Ezek mellett pedig az üzemanyag előállításához szükséges kukorica termesztése is sokkal több üvegházhatású gázkibocsátást eredményezhet.

Az EPA országszerte együtt fog működni az államokkal annak biztosítása érdekében, hogy a nyári szezonban ne legyen jelentős levegőminőségi romlás

– áll a Fehér Ház tájékoztatójában.

Az E15 rajongói évek óta azzal érvelnek, hogy az üzemanyag nem károsítja jelentősen a levegő minőségét, mint más benzinkeverékek. A közelmúltban pedig mind a demokrata, mind a republikánus törvényhozók olyan törvényjavaslatokat nyújtottak be, amelyek feloldanák az E15-re vonatkozó korlátozásokat.

A Trump-kormányzat 2019-ben megpróbálta visszavonni a nyári tilalmat, de egy szövetségi bíróság megakadályozta ezt a törekvést.

Az E15 állítólagos költségmegtakarítása is vita tárgyát képezi. A Fehér Ház adatlapja szerint az E15 átlagosan tíz centet takaríthat meg a fogyasztóknak gallononként. Lehet, hogy olcsóbb, de az etanol körülbelül harmadával kevesebb energiát tartalmaz, mint a benzin. Tehát a kútnál a költségeknek elég alacsonyaknak kell lenniük ahhoz, hogy ellensúlyozzák az üzemanyag-hatékonyságban bekövetkező enyhe veszteséget.

Az E15 egyébként sem túl népszerű jelenleg az Egyesült Államokban. Mindössze 2300 benzinkúton árulják 30 államban. Ez azonban megváltozhat. A Biden-kormányzat által terjesztett adatlap ugyanis megemlíti, hogy az EPA további intézkedéseken is gondolkodik az E15 egész éves használatának megkönnyítése érdekében.

A kormánynak a hazai bioüzemanyagok fejlesztésének ösztönzésére irányuló stratégiája kulcsfontosságú ahhoz, hogy rövid távon bővítsük az amerikaiak megfizethető üzemanyag-választékát, hosszú távon pedig a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünk csökkentésével valódi energiafüggetlenséget teremtsünk

– áll a tájékoztatóban.

(The Verge)

A figyelmetekbe ajánljuk