pénz

Elég sok szakma van, ahol bruttó 1 millió forint felett lehet keresni

Habár a magyar átlagbérek az uniós kereseteket aligha érik utól, vannak itthon is olyan pozíciók, amelyekkel busás összeget vihetünk haza.


A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tavalyi bruttó átlagkeresetének listáját a foglalkozások szerint. A felsorolásban 19 szakma haladta meg a bruttó 1 millió forintot a havi átlagbért a megelőző évben – írja a Haszon.

A négy szakmacsoport, amelyeknek áltlag fizetése 1,5 millió forint pedig a következők:

A csúcson a légiforgalmi irányítók állnak 1 millió 976 ezer forintos keresettel. Őket követik a szakorvosok 1,7 millió forinttal. Náluk észrevehető egy igencsak látványos emelkedés a 2020-as évhez képest, hiszen akkor csupán átlagosan havi 960 ezer forintot vihettek haza. Harmadik helyen állnak a „törvényhozók, miniszterek, államtitkárok” csoportja 1,6 milliós bruttóval. 1,5 milliónál nagyobb átlagfizetéssel rajtuk kívül még a sportolók rendelkeztek.

Az említetteken kívül 1 millió feletti bruttó átlagfizetést kapnak például a pénzügyi-, egészségügyi-, informatikai vállalati vezetők, a bírók, az ügyészek, vagy éppen a brókerek. 800 ezer és 1 millió forint között jellemzően azok a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők kerestek, akik hiányszakmákban dolgoznak. Ilyenek például az IT-szakemberek, az általános orvosok, PR-os vezetők, vagy többen a pénzügyi szektorban.

A tavalyi bruttó átlagkereset egyénként 439 ezer forint volt Magyarországon.

A figyelmetekbe ajánljuk