Classic Pokeball Toy on a bunch of Pokemon Cards. Zapdos, Ninetales and a Trainercard visible.

Közel 1 millió dollárt fizetett valaki egy Pokémon-kártyáért

Elképesztő rohamosan növekszik a felső határa annak, hogy emberek mennyit fizetnek vintage kártyák ritka darabjaiért.


A Goldin aukciós cég bejelentette, hogy egy 1998-as holografikus Illustrator Pikachu Pokémon kártya 900 ezer dollárért kelt el. Senki sem tudja, ki vette meg ennyiért, vagy miért, de a nyertes licit megdöntötte a korábbi rekordot, amely pontosan egy évvel ezelőtt 375 ezer dollár volt egy hasonló kártya ára. A február 23-án elkelt Illustrator Pikachu Near Mint 7 állapotú, a PSA minősítő cég szerint a jelenleg ismert mindössze 40 példány egyike. Csak egy másik példányt minősítettek ugyanilyen near mint állapotúra.

Az ajánlatok február 10-én mindössze 75 ezer dollárral kezdődtek, de egy nyilvánvaló licitháború a következő hetekben felhajtotta az árat. Hogy a 900 000 dolláros árcédulát perspektívába helyezzük, egy valamivel jobb, Mint 9 állapotú Illustrator Pikachu 2019-ben 195 ezer dollárért kelt el. Majd egy Near Mint 7 példány 2021 februárjában 375 ezer dollárért kelt el. Ezt megelőzően a legértékesebb Pokémon kártya egy első kiadású árnyék nélküli holografikus Charizard volt.

Az elmúlt néhány évben mindenféle gyűjtőcikk árai felrobbantak, de a Pokémon-kártyák körüli spekuláció extrém volt. Ahogy új emberek özönlötték el a piacát, a legritkább kártyák árai az egekbe szöktek, és az új szettek csomagjai eltűntek a boltok polcairól. A hype részben az olyan influencerek miatt éledt újjá, mint Logan Paul, akik a csomagok felbontásából és a legdrágább kártyákra való licitálásból készítettek tartalmakat. A közösségen belül az olyan YouTube-gyűjtők, mint Gary Haase, segítettek nagyobb figyelmet fordítani a hobbi pénzügyi aspektusára.

Mások csak szórakoznak, gyűjtenek, és nosztalgiáznak gyermekkoruk egy részével. De ez a háromszoros növekedés egyetlen év alatt valóban őrületes. Az Illustrator Pikachu valóban valami egyedülálló még a Pokémon-kártyák világában is. Pikachu megalkotója, Atsuko Nishida rajzolta, és mindössze néhány tucat példány készült belőle egy japán magazin promóciós versenyének nyereményeként. Mégis, ez a fajta exponenciális növekedés emlékeztet a megdöbbentően felvert árakra, amelyek az utóbbi időben a feje tetejére állították a vintage játékok gyűjtésének világát.

(Forrás: Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk