Fülöp és Károly herceg
Nem titok, hogy Fülöp herceg rajongott vízi járművekért. Most az edinburgh-i herceg egyik értékes motorcsónakját árverésre bocsátották.

A jármű a MkIII Super Sports Runabout, amely egyike volt az 1956 és 1959 között gyártott mindössze 607 darabnak, és több mint 30 évig volt Fülöp tulajdona – olvasható a Robb Report cikkében.

Az MKII-es modell az 1951 elején prototípus formájában bemutatott eredeti Albatross Runabout utódja. A stílusos háromüléses hajó előkelő ügyfeleket vonzott: Brigitte Bardot francia színésznőt és Arisztotelész Onasszisz görög hajómágnásnak is volt belőle, de Rainier monacói hercegnek egy időben hat darab volt, míg Fülöp herceg is kettőt birtokolt.

Bonhams

A Bonhams aukciósház szerint a Buckingham-palota 1956-ban visszaadta a herceg első Albatrosát szolgálatra, amire a hajógyár azt javasolta, hogy kapja meg az új Mark III-as modellt. Fülöp, aki lelkes vitorlázó volt, természetesen elfogadta, és az Albatross ügyvezető igazgatója megajándékozta a hajóval. A Bonhams szerint Fülöp herceg a hajót a Royal Yacht Britannia fedélzetén tartotta, amely több mint négy évtizeden át 968 állami látogatáson szállította Fülöp herceget és Erzsébet királynőt szerte a világon.

A cirkálóról 1957-ben készült el a leghíresebb fotója Fülöppel a kormánynál és a nyolcéves Károly herceggel az anyósülésen. Ezt a képet használták 64 évvel később a „köszönőkártyákon", amelyeket Károly herceg küldött ki az apja 2021-ben bekövetkezett halála után a részvétnyilvánításokra válaszul.

1967-ben a herceg hajóját a balmorali birtokra szállították, ahol állítólag a néhai Diana hercegné vezette, mielőtt végül évekkel később, 1987-ben kivonták a forgalomból. Most a hajó jó állapotban, eredeti Ford 100E oldalszelepes motorral, szegecselt alumínium gyalult hajótesttel és bőrbelsővel kerül árverésre. Az Albatross Marine és a Buckingham-palota levelezésének másolatai is megtalálhatóak rajta.

A történelmi jármű április 10-én kerül kalapács alá és várhatóan 26 ezer és 39 ezer dollár közötti összeget ér el.


A figyelmetekbe ajánljuk