picasso Femme au Béret Rouge-Orange
Courtesy Sotheby's and MGM Resorts

Tegyék meg tétjeiket! A valaha volt egyik legértékesebb Picasso-árverésre készülnek

Százmillió dollárt érő Picasso-műveket árvereznek el Las Vegasban.


A Sotheby's idén októberben az igencsak népszerű, Las Vegas-i Bellagio luxusszállodában és kaszinóban 11 Picasso-művet árverez el az MGM Resorts Fine Arts gyűjteményéből. A teljes, garanciával rendelkező gyűjtemény becsült értéke 70,5 millió és 104,2 millió dollár között mozog.

Ez lesz az első olyan aukció, amikor a Sotheby's élőben közvetített esti árverést tart New Yorkon kívül, bár a környezet némileg ismerős marad, hiszen a Bellagio-t teljesen úgy rendezik be, mint a New York-i bemutatótermet.

Az árverésre kerülő alkotások egy része a hotel Pablo Picassoról elnevezett éttermét díszíti. Az MGM Resorts vezető munkatársa, Ari Kastrati szerint azért adják el a műveket, hogy új, sokszínűbb alkotásokat vásároljanak és a kevéssé reprezentált közösségekből származó művészek munkái is helyet kapjanak a hotel pazar gyűjteményében.

Az októberi licit egyik fénypontja az 1938-ból való Femme au Béret Rouge-Orange című alkotás lesz, amely Picasso egyik utolsó munkája múzsájáról és szerelméről, Marie-Thérese Walterről. A kép leütési árát 20-30 millió dollár közé becsülik.

A tételek között szerepel a spanyol művész két nagyobb festménye 1969 és 1970 közöttről, az Homme et Enfant (20-30 millió dollár) és a Buste d'Homme (10-15 millió dollár). Mindkettő szerepelt Picasso 1970-ben, az avignoni pápai palotában rendezett kiállításán, amelyet kései pályafutása legjelentősebb tárlataként tartanak számon.

Az érdeklődők a Nature Morte au Panier de Fruits et aux Fleurs című alkotásra is licitálhatnak. A 10-15 millió dollárra becsült csendéletet Picasso 1942-ben festette Párizs náci megszállása idején.

Az októberi aukciót, amely a Las Vegasban valaha tartott legnagyobb szépművészeti árverés lesz, a világ legkitűnőbb luxuscikkeit felvonultató négynapos kiállítás is kísérni.

Az aukciósház szerint a tárlaton szereplő autókat, ékszereket, karórákat, kézitáskákat és egyéb cikkeket október végén fogják elárverezni.

(The Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk