orosz film iss
Úgy tűnik megtetszett az oroszoknak az űrkaland. Ugyan pár napja, tért vissza Klim Shipenko filmrendező és stábja a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), de máris messzebbre tekintenek.

Mint ismert, az űrlegénység összesen 12 napot forgatott a ISS-en. A Klim Shipenko rendezésével, valamint Julija Peresild főszereplésével készült film munkatársai a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat asztronautájával, Oleg Novickijjal tértek vissza a Földre október 17-én. Mindhárman a Szojuz MS-18 űrhajó fedélzetén ereszkedtek le, helyi idő szerint 10:35-kor értek földet a kazahsztáni sztyeppén.

Az azóta eltelt napokban a világsajtó nem győzi kérdésekkel bombázni a rendezőt, aki újságírók előtt elmondta:

a hajlandó lenne a The Challenge című film folytatását a Holdon vagy akár a Marson is leforgatni.

Úgy gondoljuk, hogy egy űrmozit az űrben kell forgatni. Ha a Holdról van szó, menjünk a Holdra, ha a Marsról, menjünk a Marsra. Miért kellene egy filmet a stúdióban forgatni?

– mondta.

Bár az ISS fedélzetén zajló forgatás során kevés hír látott napvilágot, Shipenko elárulta, milyen küzdelmeket és tapasztalatokat szerzett a legénység a fedélzeten.

Néhány jelenet, amelyet a Földön egyféleképpen képzeltem el, teljesen másképp jött össze. Az emberek állhatnak szemtől szemben egymással, de az egyikük fejjel felfelé, a másik pedig vízszintesen; a kamera eközben másik síkban is lehet, ami teljesen átalakítja a tudatodat. Számomra ez egy filmes felfedezés is volt, hogy a jeleneteket három vagy négy síkban, teljesen másképp valósíthatjuk meg.

A film maradék részét egyébként már a Földön forgatják le. A Kihívás egy sebész történetét meséli el, akit az űrállomásra küldenek, hogy sürgősségi műtétet hajtson végre egy űrhajóson.A filmben még Oleg Novickij is – aki összesen 191 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson – eljátszott egy szerepet.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk