Okosnaptár 2019

Az történt, hogy megint elillant egy év.

Vegyünk egy nagy levegőt. Meddig tartott? Mármint a levegővétel. Öt másodpercig? (Kifújással…) Az előző év sem tűnt hosszabbnak – legalábbis utólag. Gyorsan tegyünk is fel magunknak néhány egyszerű kérdést, hogy kitörjünk ebből a mellkas-szorítóan szűk „ötmásodperc” érzésből. Mi fért bele a hátunk mögé keveredő évbe? Mit hozott? Mit vett-vitt el? Jól bántunk az időnkkel? – és fordítva: az idő jól bánt velünk?

A fenti rövid rituálét persze gyakrabban is elvégezhetjük, mondjuk, évente 365 alkalommal. Nem biztos, hogy a módszer mindenkinél beválik, mindenesetre egy lépéssel így még a legszkeptikusabbak is közelebb kerülhetnek ahhoz a gondolathoz, amit hat éve a Hamu és Gyémánt noteszének jelmondatául és címéül választottunk: minden nap számít.

„Az időfecsérlés (...) a legnagyobb pazarlás, mert az elvesztett idő sohasem kerül meg, és amit elég időnek nevezünk, az mindig igen rövidnek bizonyul” – írta az amerikai diplomata, politikus, természettudós, feltaláló (filozófus, író, nyomdász, jegyzett sakkozó stb.) Benjamin Franklin, ami címnek vagy jelmondatnak reménytelenül hosszú lett volna, de tökéletes szinkronban van a notesz mottójával. 

Ahogy a nekünk szabott időt, egy noteszt is érdemes megtölteni tartalommal. Az utóbbit (részben) megtettük, ötletadó és inspirációs szándékkal – a többi már Önön múlik. Frissítettük a legjobb hazai éttermek, kávézók és bárok listáját. Újra számba vettük az elsőszámú street food és deli helyeket, összegyűjtöttük kedvenc színházainkat, múzeumainkat és zenés klubjainkat, valamint a ritkuló antikváriumok és CD-boltok elérhetőségeit, és persze a virágboltok és dizájnerüzletek sem hiányozhatnak a gyűjtések sorából. A hasznos tudnivalókról (nemzetközi ruha- és cipőméretek, mértékegység átváltások, etikett, vészhívószámok stb.) sem feledkeztünk meg.

„A múlt diktálja a jövőt” – nem csak a Twin Peaks alkotói gondolják így. Mi is. Újraírtuk évfordulós heti történeteinket, a notesz virtuális kivetüléseként elkészített Hamu és Gyémánt-mobilalkalmazást pedig „újratöltöttük”, amelyen további tartalmakat, hang- és videofelvételeket, illetve folyamatosan frissülő programajánlókat talál.

„A rossz hír, hogy repül az idő. A jó hír, hogy te vagy a pilóta” – mondta Michael Altshuler amerikai motivációs előadó.

Ennek szellemében kívánunk sikeres és tartalmas 2019-es évet, valamint jó olvasást!

Ára: 2500 Ft

Rendelje meg itt és töltse le hozzá innen az applikációt iOS-re. 


Legyen gyűjtő, fizessen elő a Hamu és Gyémántra!

Szép, hasznos, értékes, prémium minőségű – a könyvespolcokon a helye.