Összesen 2,2 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnak, mint tavaly.


A tavalyi rádiós és televíziós elhangzások után járó jogdíjakat május 18-án fizetik ki a 7682 magyar dalszerzőnek és az Artisjus jelezte, hogy a járvány miatt a 2020-as bevételeinek drasztikus csökkenése érezhető lesz majd a jogdíjkifizetésekben is, írja a Haszon. 25%-kal csökkent a zenészeknek fizetett jogdíj, 2020-ban 8,612 milliárd forintot folyósított a szervezet külföldi és magyar slágerek szerzőinek a szervezet, idén csak 6,48 milliárd forint kerül kiosztásra. Ennek nagyjából fele jut magyar zenészekhez.

A májusban és júniusban kifizetett jogdíjakban leginkább a koncertekből származó bevételek csökkentek a leginkább, 47%-kal kevesebb összeg kerül kifizetésre idén koncerteken játszott dalok után a dalszerzőknek, mint tavaly. Ugyanakkor a rádiós játszások összege is alaposat zuhan. Átlagban 32%-kal kevesebb pénz jut majd a tavalyi rádiós elhangzások után, mint tavaly.

Ez fura lehet, hisz a rádiók pont, hogy működtek a járvány alatt is. Viszont az Astisjusnak fizetett zenei jogdíjak összege igencsak csökkent. A rádiók ugyanis reklámbevételekből fizetnek jogdíjat, a járvány miatt pedig kevesebb pénz folyt be reklámokból. A tévés lejátszások után járó jogdíjak viszont csak 5%-kal csökkentek, úgy tűnik, ezt az iparágat kevésbé érintette a járvány. Ami tovább csökkentette még a bevételeket, azok a vendéglátás-turizmus szektorból érkező gépzenei jogdíjak elmaradása. A bezárt helyek ugyanis értelemszerűen nem játszottak zenét.

Ez különösen nagy probléma annak fényében, hogy a zenészek bevételének átlagosan negyedét teszik ki a jogdíjak, a koncertekből jön a bevétel nagyrésze, ami ugye elmaradtak az elmúlt egy évben a járvány miatt.

Azért különösen súlyos a helyzet, mert a könnyűzenét érintő lezárások máig életben vannak, de már a szerzői jogdíjak is jóval alacsonyabbak, mint egy éve. A dalszerzők és előadók az egész zeneiparral együtt a biztonságos és tervezhető újranyitást kérik a kormánytól, mert egyre többen vannak, akiknek az utolsó tartalékai is kifogyóban vannak

- idézte Tóth Péter Benjamint, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatóját az egyesület közleménye.


A figyelmetekbe ajánljuk