A rothadó gyümölcsökből és zöldségekből készült új anyag elnyeli az UV fényt és megújuló energiává alakítja át.


A Fülöp-szigeteken élő Carvey Maigue tanulmánya sokakat lenyűgözött. A fiatal férfi UV-sugárzásból állít elő energiát. A napelemekkel ellentétben találmánya akkor is hatékonyan működik és akkor is képes áramot termelni, amikor éppen felhős az idő, hiszen az UV-sugárzás ekkor is éri a paneleket, sőt, még a körülötte lévő tárgyakról, falakról, járdákról, épületekről visszaverődve is – számolt be róla a The Guardian.

Rekordszámú 1800 pályamű ellenére az övé bizonyult a legjobbnak, így haza is vihette az idei James Dyson-díjat, ami egy nemzetközi tervezői díj. A rangos elismerést olyan fiatal hallgatók nyerhetik el, akik találmányaikkal és terveikkel a Földön lévő problémákat megoldhatják.

A versenyre egyetemisták vagy friss diplomások jelentkezhetnek a terméktervezés , az ipari formatervezés és a mérnöki területeken.

„A James Dyson-díj elnyerése a kezdet és a vég is. Véget ért az az időszak, amikor kételkedtem az ötletemben és amikor nem voltam biztos benne, hogy valóban globális jelentőségű lesz-e. A megújuló energiák jobb formáját szeretném létrehozni, amely felhasználja a világ természeti erőforrásait, ezzel pedig elérhető utat kovácsolva a fenntartható és regeneratív jövő felé"

– nyilatkozta a 27 éves, Carvey Maigue, aki 30 ezer font pénzjutalmat kapott, mellyel továbbfejlesztheti találmányát.

A figyelmetekbe ajánljuk