nap
Egészen pontosan 1056 másodpercen keresztül tartotta a reaktor az elképesztően magas hőt.

Kína fúziós atomreaktora új rekordot állított fel a tartósan extrém magas hőmérséklet tekintetében: az állami média szerint több mint 17 percen keresztül 70 millió Celsius-fokos hőmérsékletet termelt, ami ötször forróbb a Nap hőjénél.

A „mesterséges Napként" ismert Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) végső célja, hogy a csillagokban lejátszódó természetes reakciók utánzásával szinte korlátlan tiszta energiát szolgáltasson.

Az EAST-projekt, amely már eddig is több mint ezermilliárd dollárba került Kínának, júniusig fogja a kísérletet futtatni.

A magfúziót a tiszta energiatermelés szent gráljaként emlegetik, azonban a technológia több évtizedes kutatása ellenére még messze van attól, hogy laboratóriumon kívül megvalósuljon.

A valódi Nap fizikáját reprodukáló magfúziós reaktorokban atommagok egyesülnek, hogy hatalmas mennyiségű energiát termeljenek, amely elektromos árammá alakítható. A folyamat nem igényel fosszilis tüzelőanyagokat, és nem hagy maga után veszélyes hulladékot, ellentétben a kereskedelmi célú atomenergia-termelésben alkalmazott maghasadási folyamattal. A fizikusok azt is állítják, hogy sokkal kisebb a környezeti katasztrófa kockázata is.

Nem véletlen, hogy számos ország kísérletezik hasonlóval. Legutóbb Dél-Korea döntötte meg a saját fúziós rekordját meg KSTAR reaktorával. De Franciaországban is épül egy, amely ha elkészül, a világ legnagyobb reaktora lesz.

(Independent)


A figyelmetekbe ajánljuk