Eladta a „katasztrófalány" a róla készült világhírű mémet
Hiába használja évek óta az internet a fotóját, eddig még nem látott pénzt belőle.

Ahogy újra a csúcsra értek a különböző kriptovaluták árfolyamai, úgy robbant be velük együt a nem helyettesíthető tokenek, azaz az NFT-k (röviden: a digitális térben birtokolt, egyedi tulajdon – a szerk) piacának népszerűsége is. Nemrég például maga a Twitter-vezér adta el a történelem első Twitter-bejegyzését, amit ő maga írt még 2006-ban – minezért 2,9 millió dollárt, nagyjából 900 millió forintot fizettek.

Most pedig az egyik leghíresebb mémet sikerült értékesíteni. A képpel valószínűleg már mindenki találkozott: a katasztrófalány (disaster girl), aki egészen baljósan mosolyog, miközben mögötte egy égő házat próbálnak a tűzoltók eloltani. A képnek természetesen egyből olyan jelentést adott az internet, mintha a kislánynak benne lenne a keze a tűzben.

Dave Roth

Pedig nem: a kislány az akkor négy éves Zoe Roth volt, akit az amatőr fotós édesapja még 2005-ben fotózott le, hogy aztán benevezze a JPG magazin Emotion Capture versenyére. Ráadásul a tűz is előre megtervezett volt, amit a tűzoltók gyújtottak szándékosan. A versenyt természetesen megnyerték, amely felkerült a magazin honlapjára is. A többi pedig már történelem.

Azóta a Zoe Roth 21 éves lett, de pénzt eddig nem látott a mémből. A hetekben viszont úgy döntött, hogy ezen ideje változtatni. Ahogy a The New York Times beszámolt róla, a már főiskolai hallgató Roth a már említett NFT-ként adott túl a mémen, ami 180 Ethereumért kelt el, ami a jelenlegi árfolyamon 500 ezer dollár, azaz nagyjából 149 millió forint.

Roth a pénzből a főiskolai tandíjára fogja fordítani, a maradékot pedig jótékony célokra ajánlja majd fel. Ő maga egyébként nem érzi úgy, hogy megkeserítette volna az életét az, hogy mémmé vált. Sőt, kifejezetten hálás az internetnek, hogy ennyire felkapták a gyerekkori képét.


A figyelmetekbe ajánljuk