A kezdeti nehézségek után már a világ legtermészetesebb dolgának tűnik a Marson való repülgetés.

Zajlik az élet a Marson: amíg a Peseverance kedden belélegezhető oxigént vont ki a Mars ritka légköréből, addig az Ingenuity csütörtökön vidáman ficánkolt a vörös bolygón.

Az 1,8 kilós mars-helikopter tényleg elemében volt a hétfői teljesítményéhez képest, hiszen három helyett már öt méterre emelkedett, ahol 5 fokos dőlésszögben 2 métert repült oldalra, ott pedig több forgással képeket is készített minden irányból.

Mindezt nagyjából 50 másodpercig, hogy aztán eredeti pozíciójába visszatérve leereszkedjen.

Földi irányításról ismét szó sem lehetett, előre megkapott parancsok alapján tette meg – 470 kilométeres távolságból a földi vezérlés lehetetlen a több órás csúszás miatt.

Úgy tűnik most már rendszeresen jönnek a tesztrepülések, amiről A NASA eddig csupán a felszállásról, illetve két fordulásról adott ki minivideót. Ezt a Perseverance készítette, de várhatóan a java még csak most jön. Az Ingenuity ideje ugyanis véges, mivel a Perseverance haladna a küldetéseivel, és csak egy hónapot szántak az Ingenuity felügyelésére. A 30 marsi napból pedig már a 18 eltelt csütörtökön.

Mint ismert, február 18-án, 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance Mars-járója, amit bátran lehet történelmi eseménynek nevezni. Minderről az egész világsajtó beszámolt, és milliók követték élőben a „a rettegés hét percének" nevezett leszállást.

Azóta a NASA folyamatosan újabb és újabb egyedülálló információkkal szolgált a Perseverance kalandjáról, és készülőben volt a következő nagy durranás is: az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is a bolygóra érkezett, amelyet a Perseverance húsvétkor, egy hét alatt „csomagolt ki" magából. Kezdetben kisebb fejvakarást okozott a szerkezet a NASA munkatársainak, ugyanis 470 millió kilométer távolságból kellett a helikopter szoftverét frissíteni, ám végül mégis történelmet írtak, hiszen a magasba emelkedett a Mars-helikopter.


Friss

Készíts te is házilag limonádét!

A limonádé a nyár egyik legkedveltebb itala. Nagy szükségünk van rá, főleg ebben a hőségben.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megjelentek a Volt egyszer egy...Hollywood soha nem látott jelenetei

A Harper Perennial bemutatta Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című készülő regényének hivatalos előzetesét, amely tele van eddig soha nem látott felvételekkel a rendező kilencedik nagyjátékfilmjéből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk