hurrikán az űrből
Nem egy kellemes helyszín az Atlanti-óceánnak ez a része.

A Sam hurrikánt az űr után belülről is sikerült megörökíteni: a világon elsőként amerikai tudósok csütörtökön egy kamerával felszerelt óceáni drónt irányítottak az Atlanti-óceánon tomboló 4-es erősségű hurrikánba, írja a phys.org.

A Sam mérete az ISS fedélzetéről

Twitter/Megan McArthur

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal által közzétett felvételeken az látható, amint a kis jármű 15 méter magas hullámokkal és több mint 190 kilométer per órás széllel küzd a Sam hurrikán belsejében.

A „Saildrone"-nak elkeresztelt jármű egy, a szél által hajtott, hét méter hosszú, speciálisan tervezett „hurrikánszárnyat" hordoz, amelyet úgy terveztek, hogy ellenálljon a a legzordabb körülményeknek, miközben adatokat gyűjt a viharról a tudósoknak, hogy azok részleteb ismereteket nyerjenek.

Az azonos nevű cég, a Saildrone honlapja szerint az eszköz többek között olyan méréseket tud rögzíteni, mint a szélsebesség és annak iránya, a légnyomás, a hőmérséklet, a sótartalom és a páratartalom.

SD 1045 Inside Hurricane Sam and the Saildrone Mission Portal

Ezzel arra is számítanak a tudósok, hogy pontosítani fognak a jövőben a hurrikánok gyors erősödését előrejelző modellin.

Sam hurrikán a 18. trópusi vihar az idei hurrikánszezonban, amely június 1-jén kezdődött és november 30-ig tart. Már csak három vihar neve maradt a szokásos listán, de a tavalyi évvel ellentétben, – amikor a későbbi viharokat a görög ábécé betűivel nevezték el – idén van egy második, hagyományosabb neveket tartalmazó lista, amely az Adriával kezdődik és a Will-lel végződik.


A figyelmetekbe ajánljuk