Nem flancoljak túl a marsi kiruccanást

Mint ahogy mi is beszámoltunk róla a NASA-nak nem lesz egyszerű dolga: 280 millió kilométer távolságból kell a marshelikopterük szoftverét frissíteni. Az Ingenuity próbarepülése másodjára marad el, noha az első rotortesztek sikeresek voltak – ezért a NASA a hétvégén még azt közölte, hogy a helikopter készen áll a felszállásra, a magasba emelkedésre és egyhelyben maradásra. Végül probléma lépett fel az Ingenuity rotorjainak nagysebességű tesztje során, egészen pontosan akkor, amikor a mozgást vezérlő számítógépet repülési üzemmódba kapcsolták.

A hvg.hu írta meg, hogy aki az elmúlt években androidos csúcsmobilt vásárolt, annak biztosan erősebb processzor lapul a készülékében, mint amit az Ingenuity kapott. Mint írják,

a helikopterben Qualcomm Snapdragon 801-es processzor dolgozik, ami a 2014-2015 környékén kiadott mobilokban számított csúcsprocesszornak.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a processzor 2,45 GHz-es, a grafikus feldolgozó egység pedig 578 MHz-es órajellel dolgozik.

A CPU-t a Qualcomm Flight Platform nevű alaplapra építették rá, ami majd önvezető repülést fogja biztosítani.

Ez azért rendkívül fontos, mivel a Földről lehetetlen távolról irányítani:

a Mars és a Föld között 15 percen át utazik a rádiójel, mire a parancsok megérkeznek.

A pontos repülést ezért két kamera és több szenzor adatai segíti majd.

Egyébként a NASA úgy tűnik jobban megbízik a régi kütyükben: ahogy mi is megírtuk, a Perseverance fedélzetén mindössze 200 MHz-es és 23 éves processzor van jelen a fedélzeten.


Friss

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megjelentek a Volt egyszer egy...Hollywood soha nem látott jelenetei

A Harper Perennial bemutatta Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című készülő regényének hivatalos előzetesét, amely tele van eddig soha nem látott felvételekkel a rendező kilencedik nagyjátékfilmjéből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy óriási fényes spirált figyeltek meg a Csendes-óceán felett

A jelenség még június 18-án jelent meg, az eseményről pedig több felvétel is készült.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk