Miért érdekli emberek ezreit Ady, Kosztolányi és Benedek Elek romantikus története? Nyáry Krisztiánnal a Hamu és Gyémánt magazinban beszélgettünk szerelemről, és arról, hogy mindannyian ott szúrjuk el, ahol Babits.Írjál és szeressél

Hamu és Gyémánt magazin 2019. ősz / Mészáros László

Nyáry Krisztián egy személyben író, irodalmár, kommunikációs szakember, valamint a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója. Vannak, akik professzorként ismerhették meg: költészettörténetet tanított a Pécsi Tudományegyetemen, és bár a '90-es évek közepe óta a katedrán már nem találkozhatnak vele a diákok, azóta is aktívan részt vesz az irodalmi élet formálásában.

2012 elején még csak ismerőseivel osztotta meg a Facebookon a magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló bejegyzéseit, amiket azóta már több mint ötvenezren követnek. Első könyve Így szerettek ők címmel címmel jelent meg, 2019-ben pedig két kötetben (Írjál és szeressél, Életemnél is jobban) gyűjtötte össze a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit.

Időutazás a szívünk körül

A múltbeli ismert alakok szerelmi történetei lenyűgözik az embereket. Miért?

Mert magunkat fedezzük fel mások szerelmi életében. A konstellációk száma évszázadok alatt sem változik: tíz-tizenöt párkapcsolati szituációból áll össze mátrixszerűen a szerelmi életünk, aztán kinek mi jut. Szeretjük érezni, hogy nem vagyunk egyedül a történetünkkel, a boldogságainkkal és a csalódottságainkkal sem. „Ó, ha Babits is itt cseszte el, akkor nem vagyok annyira hülye!"

Hol cseszik el az emberek?

Hol nem? Dermesztően könnyű elrontani egy kapcsolatot, kezdetnek elég lehet egy rossz kérdés, egy ingerült gesztus, aztán jön a többi, és kész. És szinte mindenki elrontja. A magyar kultúrtörténetben alig találni példát sírig tartó, boldog házasságra.

De azért találni? Mond egyet?

Benedek Elek meséje. Mintha antik mesét vagy balladát olvasnál: egymásba szeret a székely dzsentrifiú meg a szegény, félárva zsidó lány, hatvan éven keresztül együtt élnek, és eldöntik, hogy együtt halnak meg. Amikor a férj meghal, a feleség öngyilkos lesz. Fájdalmasan felemelő.

Nyáry Krisztiánnal Nagy József újságíró beszélgetett. A teljes interjú a Hamu és Gyémánt magazin 2019. őszi lapszámában jelent meg.

Friss

Gattuso 22 nap után felmondott a Fiorentinánál

Jó eséllyel az egyik legrövidebb edzői karrier egy csapatnál valaha.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Szingapúrban piacra dobták a laborban tenyésztett húst

A Good Meat márkanévvel ellátott tenyésztett hús megtalálható már az éttermi kínálatban.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
MTI/Balogh Zoltán

Szabó T. Anna: Porbeszéd

Az Alibi - hat hónapra egy félévente megjelenő antológia, melybe neves szerzők adott témában írt verseit, novelláit, gondolatait olvashatjuk. Cikksorozatunkban ezekből a szövegből válogatunk. Ebben a részben Szabó T. Anna egyik versét tolmácsoljuk.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk