Az amerikai gyáregység című Netflix-dokumentumfilm egyik plakátja

Itt az ideje, hogy frissítsd a Netflix-listádat!


Miért szeretjük a dokumentumfilmeket? Mert tökéletes platformot jelentenek a párbeszéd megteremtésére. Hatásos eszközként szolgálnak, amelyek lebilincselően és érthetően mutatják be a fontos témákat. Legyen szó egy elmaradt luxusfesztiválról, egy cserbenhagyott tornászlányról vagy egy barátságos polipról. Mutatjuk a kedvenceinket!

Tanítom, a polip

Listánkat egy olyan alkotással kezdjük, ami 2021-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. A csodálatos víz alatti felvételeket Craig Foster dél-afrikai dokumentumfilmes készítette.

A történet róla, és egy moszaterdőben élő közönséges polipról szól. Főszereplőnket teljesen lenyűgözi a nyolckarú találékonysága és intelligenciája. Olyannyira, hogy mindennap kiúszik a szokatlan teremtmény barlangjához, hogy annak furcsa életmódját dokumentálja. Az események hangulatához tökéletesen passzol Kevin Smuts zenéje.

Ez nem egy tipikus természetfilm, annál sokkal több. Úgy is mondhatjuk, hogy a bizarr tapadókorongok, valami fontosra tapintanak rá.

Crip Camp

Listánk második filmje olyan producerekkel büszkélkedhet, mint az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke, Barack Obama és a first lady, Michelle Obama.

Az alkotás Oscar-jelölést is kapott a dokumentumfilmek kategóriában.

Crip Camp története szerint 70-es évekbeli Amerikában járunk. Dübörög a hippi korszak, miközben a Woodstock-i fiatalok Janis Joplin zenéjére ringatóznak. Az a helyzet azonban, hogy nem mindenki élvezi ennyire ezt az időszakot.

A fogyatékossággal élő tinédzserek elszigetelve, diszkriminációban élnek. Sőt nem ritka, hogy intézetbe kerülnek. Ennek vet véget, a New York állambeli Jened-tábor, ahol végre mindenki önmaga lehet.

A film üzenete ma is aktuális, így megéri megnézni!

Athlete A

Listánk következő filmje, nem a könnyen emészthető kategóriába tartozik. Az Indianapolis Star újságírói nyomozását követhetjük nyomon, ahogy lerántják a leplet az Amerikai Tornaszövetség és annak orvosa, Dr. Larry Nassar hatalmommal való visszaéléséről. A megrázó igazságot az áldozatok történetein keresztül ismerjük meg.

A világ egyik legjobb tornászának kikiáltott Simon Biles is feltűnik egyes jelenetekben.

A zaklatási botrány kirobbanása után derült ki, hogy a fiatal tornászok mézes-mázos, flitteres világa nem is olyan kellemes, mint ahogyan azt mi elképzeltük.

Fyre Fesztivál

Ha neked is hiányoznak a nyári fesztiválok, a következő dokumentumfilm tökéletes választás lesz számodra. A jelenlegi helyzet miatt idén is elmaradnak a leghíresebbek – arról például mi is beszámoltunk, hogy a Szigetet idén sem rendezik meg. Ám a Fyre Fesztivál más okból lett „füstbe ment terv."

A film betekintést enged a kulisszák mögé. Látjuk, ahogy felépül a kártyavár, majd azt is, ahogy szépen lassan összeomlik. Hiába volt csúcsszuper a marketingstratégia, ha az emberek a csillagos ég alatt aludtak, mert nem készült el a szálláshelyük.

De ennél sajnos több sebből vérzett a fesztivál. A végére mindenki rájött, hogy a simlis szervezők által beígért exkluzív partikkal, koktélokkal tarkított luxus élmény elmarad.

Az amerikai gyáregység

A listánkon szereplő utolsó film szintén egy Oscar-díjas alkotás. Barack és Michelle Obama 2018-ban alapított produkciós cégének első filmje. Akinek tetszett az Oscar-díjas Nomádok földje, az ebben a realisztikusabb változatban sem fog csalódni.

Magyar vonatkozást is találunk benne, ugyanis az egyik rendező, Steven Bognar magyar származású. Neki és rendezőtársának, Julia Reichertnek jutott eszébe, hogy érdemes lenne megörökíteni a daytoni General Motors gyár bezárásának hatásait.

Ugyanis az üzem felszámolása több ezer embert tett földönfutóvá. Aztán 2014-ben egy kínai cég, a Fuyao, megvásárolta a régi elhagyatott telepet. Mindenki fellélegzett, mert új munkahelyek születtek az autóüveg gyártó vállalatnál.

De hamar legörbült a szájuk, mert a két kultúra találkozása nem egyszerű dolog, és erre az ott dolgozóknak is hamar rá kellett jönniük.

Szerző: Korompai Tímea

A figyelmetekbe ajánljuk