astronaut standing on gray sand

A hetvenes évek óta nem volt még ilyen kevés űrhajós, mint manapság.


A NASA ambiciózus Artemis-programjának célja, hogy embereket juttasson vissza a Holdra 2024-ben. Ez a repülés lesz az első lépcsőfok egy hosszú távú holdkutatási program kidolgozásában, amely támogatja a Mars jövőbeli meghódítását. Ennek eredményeképpen a NASA több űrhajóst kíván küldeni a Földről, talán többet is, mint amennyit az ügynökség várhatóan rendelkezésre tud bocsátani. Ez derül ki a Főnyomozó Hivatal jelentéséből, amely azt értékeli, hogy a NASA hogyan gazdálkodik az űrhajósaival.

Miután 2000-ben elérte csúcspontját közel 150 űrhajóssal, a testület mérete az űrsikló küldetések 2011-es befejezésével csökkent, és jelenleg 44 fő, ami az elmúlt 20 év egyik legkisebb állománya, írják a jelentésben a tisztviselők. Mivel a NASA az emberi utassal való űrrepülés új korszakába lép, beleértve a Holdra való visszatérést és végül a Marsra szállását, az űrhajós testület hatékony irányítása kritikus fontosságú az ügynökség sikere szempontjából.

Bár az űrmissziókon való repülés talán a NASA űrhajósainak legfontosabb feladatai közé tartozik, a NASA olyan szerepeket is oszt az űrhajósokra, mint a kapszulakommunikátorok, akik a küldetésirányítástól az űrbe továbbítják az információkat, valamint új űrhajósokat képeznek ki, és beszélnek a nyilvánossággal a NASA munkájáról. Jelenleg a NASA-nak a legkisebb űrhajós-csapata van azóta, hogy a legénység létszáma az 1970-es években 40 fő alá csökkent. A testület jelenlegi létszáma részben annak köszönhető, hogy 2011 körül megugrott a nyugdíjba vonulások száma, amikor az ügynökség leállította űrrepülőgép-flottáját, és a repülési lehetőségek jelentősen csökkentek.

A potenciális hiányt tovább bonyolítja, hogy az űrhajósok nem cserélhetők fel egymással, amint azt a jelentés is megjegyezte. A NASA az egyes űrhajósokat a repülési tapasztalattól kezdve az adott űreszközzel kapcsolatos képzettségükön át egészen addig a szempontokig, hogy a különleges szaktudásuk hogyan illeszkedik a legénység többi tagjához, meghatározott repülésekhez rendeli. Ezeknek a követelményeknek egyre bonyolultabb lesz megfelelni, ahogy a NASA űrhajósai egyre több különböző típusú járművel repülnek egyre több célállomásra - figyelmeztetett a jelentés.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk