Fontos és gyönyörű helyszínre ért a NASA marsjárója
NASA/JPL-Caltech

Fontos és gyönyörű helyszínre ért a NASA marsjárója

Kitartóan robog a megtervezett útján.

A Perseverance a dűnékből álló területen több időt fog eltölteni, hiszen egy kifejezetten fontos helyszínről van szó a küldetés szempontjából. A Séítah nevű területet nagyjából 3,8 milliárd évvel ezelőtt 100 méter mélyen víz boríthatta, amely az élet nyomai után kutató Perseverance szempontjából kulcsfontosságú lehet.

Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni. Ennek megfelelően választották ki a leszállás helyszíneként az egykori tómedret, a Jezero-krátert, mivel a szakemberek szerint az ottani üledékes kőzetben lehet a legnagyobb esély arra, hogy megtalálják az élet nyomait.

Az adatok alapján a Perseverance eddig egy kilométert tett meg az útja során.

A Perseverance tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket egy későbbi misszió során az Európai Űrügynökséggel együttműködve vissza is terveznek hozni a Földre, ahol a legfejlettebb laborokban vizsgálhatják meg azokat.

A figyelmetekbe ajánljuk