A lemenő nap.

Napvihar csapott le a Földre, és látványos fényjátékot hozott magával, amely például New York déli részén is látható volt.


Egy hatalmas napkitörést, vagy koronális tömegkilövellést (CME) észleltek a Napon szombaton, és a kitörés október 11-én érte el bolygónkat – írja a Space.com.

Ez az esemény akkor következik be, amikor a Föld a fokozott naptevékenységnek a napmaximumként ismert időszakába lép (a naptevékenység körülbelül 11 évente növekszik és csökken.) A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint a vihar G2 erősségű volt, azaz közepesen erős kategóriába esett.

Az ilyen erősségű napviharok hatással lehetnek a Föld körüli pályán keringő műholdakra és zavarokat okozhatnak az elektromos hálózatokban. Ezek mellett azonban csodálatos sarki fényt is kiválthatnak, egy olyan természetes fényjátékot, amelyet általában csak az északi vagy déli sarkok közelében lévő, magasan fekvő területeken lehet látni. Ez a vihar azonban olyan erős volt, hogy a NOAA jelentése szerint New York déli része mellett, Wisconsin és Washington államban is látható volt.

A figyelmetekbe ajánljuk