white leather sling bag on brown textile

Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy mennyire ellenálló ez a maszktipus folyamatos tisztítással és elképesztően jól vizsgázott.


Az omikron variáns fokozott virulenciája miatt egyes szakértők arra ösztönöznek, hogy mindannyian cseréljük le a textilből készült és sebészeti maszkokat a sokkal jobban védő N95-ös maszkokra, de a kínálat továbbra is aggodalomra ad okot. A korlátozott kínálat az oka annak, hogy eddig visszatartották ezt a tanácsot, de egy új tanulmány szerint ez megvalósíthatóbbá válhat, mivel az N95-ös maszkok klinikai környezetben többször is biztonságosan fertőtleníthetők.

Az N95-ös egy olyan maszktípus, amely nagyon szorosan az arcra illeszkedik, hogy tömítést hozzon létre. A tanulmányban azt vizsgálták, hogy romlanak-e a fertőtlenítés után. Ez egy olyan folyamat, amelynek során a maszkot UV-fénynek vagy gőzölt hidrogén-peroxidnak (VHP) teszik ki, hogy elpusztítsák az esetlegesen megmaradt vírusrészecskéket. Az új tanulmány most kimutatta, hogy az N95-ös maszk még 25 VHP-vel történő fertőtlenítés után is ugyanolyan jól illeszkedik az arcra és ugyanolyan jól szűri a részecskéket.

A kutatók 2020 júniusa és augusztusa között hét önkéntest vizsgáltak, akik 3M 1860/1860S N95 maszkot használtak. Minden önkéntesre megfelelő méretű maszkot illesztettek, majd a csapat VHP-t használt a fertőtlenítésére. Miután a hidrogén-peroxid lebomlott, az önkéntesek visszakapták a maszkokat, majd megkértek őket arra, hogy végezzenek felhasználói tömítésellenőrzést. Ezt követően 25 dekontaminálási cikluson keresztül végezték el ugyanezt, minden egyes ciklus után felhasználói ellenőrzéssel.

Néhány ciklusonként kvantitatív illeszkedési tesztet végeztek. Ez az, amikor speciális berendezéssel ellenőrzik, hogy mennyi levegő szivárog át a tömítésen. Öt ciklusonként végeztek szűrési hatékonysági vizsgálatot és minőségi illeszkedési tesztet. Ez utóbbi egy olyan vizsgálat, ahol a maszk megbukik, ha az önkéntes a maszk viselése közben bármit érez. A 25 dekontaminációs ciklus után a csapat nem talált változást az első ciklus előttitől a végéig. Bár a maszkok még tovább is tarthattak volna, a kutatók 25-nél megálltak, mert egy jelentés alapján 35 ciklusnál a pántok elkezdenek lebomlani.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk