grimes színpadon
Te sem tudtad, mi az a escape room, amikor először megláttad? Nos, lesz egy újabb értelmetlen kategória a jövőben, amire furán bámulhatsz.


Korábban már írtunk az escape roomról, a Spotify saját műfajkategóriájáról, ami teljesen behatárolhatatlan és nem is igazán műfaj. Gyakorlatilag az algoritmus egyezéseket keres emberek ízlése közt, majd a közös halmazokból generál egy saját kategóriát műfajilag nem feltétlenül összeférő előadókból. Amolyan akik ezt szeretik, általában amazt is alapon működik. Éppen ezért nincs is sok értelme logikát keresni az efféle algoritmusgenerált zsánerbesorolásokban.

Nos, Grimes még 2019-ben indított egy petíciót, hogy a streeamingoldalak ismerjék el az általa kreált etherealt, mint műfajt, ami most váratlanul sikerrel zárult. A Spotify ugyanis mostantól használni fogja. Grimes így definiálja:

Zene, ami a kísérletezésnek szentelte magát erős pop elemekkel és univerzális szépséggel.

Ennek így majdnem van értelme, mondjuk a felének, de arra már eleve létezik az hyperpop kifejezés.

Az énekesnő az új műfaj születését megünneplendő egy lejátszási listát is válogatott az újonan született műfaj szerelmeseinek, amik olyan előadókat tartalmaznak, mint SOPHIE, Arca, FKA Twigs, vagy éppen Caroline Polachek. Ezekben az eladókban a kísérletezés mellett további közös pont, hogy gyakran szokták őket a hyperpop címkével emlegetni. Mondjuk találunk olyan előadókat is a playlisten, mint Kate Bush

Szóval tulajdonképpen Grimes kreált egy újabb dolgot ugyanarra a kevésbé jól meghatározható dologra, ami inkább egy zenei mozgalom, mintsem egy konkrét zsáner.

(Forrás: Dazed)

A figyelmetekbe ajánljuk