A római gladiátorok hivatásos harcosok voltak, akik különleges fegyverekre és páncélokra specializálódtak. Számtalan filmes alkotást feldolgozta már a témát, de lehet vannak még olyan érdekességek, amikről nem hallottál. Nézzük!


Kezdetben temetéseken szerepeltették őket

A gladiátor elnevezés a latin gladius, azaz kard szóbol ered, melynek melléknevesített alakja a gladiátor, azaz bajvívó. A harcos férfiak először Kr. e. 264 körül, 2300 évvel ezelőtt jelentek meg, amikor Róma még köztársaság volt, és nem a császár uralkodott. Akkoriban a gazdag rómaiak úgy próbálták magukat felsőbbrendűnek feltüntetni, hogy a tehetősebb emberek számára díszes temetéseket rendeztek. A gyászszertartásokon a szórakozás részét képezték a gladiátoroknak nevezett kardforgató harcosok élethalálharcai is.

Fontos volt, hogy mit viseltek

Köztudott, hogy a gladiátorok a hódító hadjáratok során foglyul ejtett rabszolgák voltak. Így pedig az, hogy mit viseltek a gladiátorversenyen, attól függött, hogy honnan jöttek. Három fő csoportra osztották őket: samniták (Itáliából), gallok (Franciaországból) és trákok (a mai Bulgária területéről). Spartacus például az egyik legismertebb trák születésű gladiátor volt.

Furcsa beceneveik voltak

A gladiátorok különleges iskolákban éltek, ahol a közelgő harcra próbáltak felkészülni. Nem csinálhatták azt, amit akartak, főleg nem mehettek oda, ahová szerettek volna. Még a szerelmi életüket is szigorúan szabályozták. Gazdáik külön szobában tartották őket szeretőiktől, annak érdekében, hogy megakadályozzák azt, hogy szökést tervezzenek, ha esetleg besokallnának a gladiátoréletből.

Hogy felkészüljenek a csatákra, vörös hús vagy nyers zöldség helyett nagy mennyiségű árpát fogyasztottak, emiatt pedig "árpás fiúk" néven ismerték őket.

Koruk popsztárjai voltak

Miután a köztársaság megszűnt, és Kr. e. 27-től kezdve a császárok kezdték irányítani Rómát, észrevették, hogy a gladiátorok rendkívül népszerűvé váltak, és átvették a gladiátorcsaták szervezését. Így nem csak temetések, hanem a tömegek szórakoztatására szolgáltak.

A gladiátorok pedig egyre profibbá váltak, az emberek önként jelentkeztek harcolni, mivel ez jó ételt, lakhatást és – ha valaki túlélte – hírnevet biztosított. Sok portré és kép maradt fenn a harcosokról, és Pompeii falain is találtak gladiátorokról szóló graffitiket.

Nem minden a hírnév

A gladiátorok a hírnév és az ismertség ellenére még mindig alacsonyrendű személyeknek számítottak, és a jómódú római polgárok nem akarták, hogy fiaik vagy lányaik egy napon legyen velük említve. A római jogban infámisnak nevezték őket, ami azt jelentette, hogy ki voltak zárva a többi római polgár jogaiból, nem szavazhattak és nem rendelkezhettek végrendelettel.

Ha egy gladiátor meg is nyerte vagy megvásárolta a szabadságát, akkor is infámisnak számított. Hogy támogassák egymást, a gladiátorok szoros testvériségben voltak, és összefogtak, hogy együtt fizessék az elesett bajtársak temetését.


(bbc)

Friss

Egy elefántnak nassolni támadt kedve, ezért betört egy thai nő konyhájába

Nem zavartatta magát.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Így változtassunk testképünkön még ezen a nyáron

Testképünkre negatív hatással lehetett a pandémia időszaka, mivel nőtt a szorongásszintünk. Hogyan tehetnénk egészségesebbé?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Földnek is van pulzusa, az oka azonban ismeretlen

Rendszeresen „megdobban" a bolygó.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk