2021-ben a Budaörsi Latinovits Színház Jászai Mari- és Déryné-díjas színművésznője, Takács Katalin kapta a Psota Irén-díjat.


Almási Évát 2016. március 16-án választották a Nemzet Színészévé Psota Irén helyére.

Almási ekkor kezdeményezte a Psota Irén Alapítvány létrejöttét, amely minden esztendőben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén tiszteletére, emlékére annak a színésznőnek, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei Psota örökségéhez méltónak bizonyulnak.

Az első alkalommal, 2017-ben Hegyi Barbarának, 2018-ban és 2019-ben pedig Hernádi Juditnak és Für Anikónak ítélték oda a Psota-díjat. 2020-ban azonban a járványhelyzet bizonytalansága miatt nem osztották ki a plakettet.

A Psota Irén Alapítvány tagjai eddig Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, dr. Lantos Endre főorvos, dr. Langer János ügyvéd és Törőcsik Mari háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs-díjas színésznő voltak.

A nemrég elhunyt Törőcsik Mari után azonban megüresedett egy hely a kuratóriumban, melyet most Básti Juli színésznőnek adtak át. Az alapítvány jelenlegi elnöke dr. Hazai Kinga ügyvéd.

Idén június 9-én, a Rózsavölgyi Szalonban adták át a díjakat.

A díjátadón Seres Gerda vezette fel a Takács Katát köszöntő színművészeket, egészen a díjátadóig. Először Hegedűs D. Géza, a kuratórium tagja beszélt arról, hogy ebben a turbulens időszakban nem mi diktáltunk, ezért nem tudták idén Psota Irén születésnapjához, március 28-hoz közelebbi időpontra tenni az átadót. Shakespeare drámájából Prosperot idézi:

A színészek tündérek voltak, s köddé foszlottak újra, könnyű köddé.

A Kossuth-díjas színművész szerint a Psota Irén-díj a feledés ellen hat, mellyel emlékezetünkbe véssük Psota Irén és a hozzá hasonló színésztehetségek munkásságát.

Ezután Seres Gerda a színpadra hívta többek között Brasch Bencét és Grecsó Krisztiánt is, így a közönség egy kis zenét és irodalmat is hazavihetett. Olyan idézetek hangzottak el Takács Katától, mint a

Minden szerep egy darabka, egy szelet a testünkből, az agyunkból.

A résztvevők csak ezután tudhatták meg a Radnóti Színház volt igazgatójától, Bálint Andrástól, hogy Takács Kata kapja 2021-ben a plakettet.

Bálint rengeteg közös emléket idézett fel a színésznővel. 1983-ban együtt játszották a Vonzások és választások című film főszerepeit. Takács szerepei közül Ibsen Norája, valamint Anna Karenina kiemelendő alakítások. Érdekesség, hogy Bálint András és Takács Kata rengetegszer alakított együtt párt a színpadon.

A Vénusz című, 2019-es színdarabban már egy elvált párt alakítottak, a színpadon pedig egy televízión belenéznek a Vonzások és választások jeleneteibe, bezárva közös múltjuk körét.

A díjat végül Básti Juli színművész adta át, Hegedűs D. Géza virággal köszöntötte a színésznőt.

Takács Kata jelenleg a Budaörsi Latinovits Színház tagja. Diplomáját a Színiakadémián szerezte, pályafutása 1975-ben indult a Veszprémi Petőfi Színháznál. 1980–1981 között a debreceni Csokonai Színházban, 1981–1985 között a szolnoki Szigligeti Színházban, 1985–1994 között pedig a Radnóti Miklós Színházban játszott.

1994–2012 között az Új Színház színművésze, egyik alapítótagja volt. 2012-ben leszerződött a kaposvári Csiky Gergely Színházzal, majd 2016-ban a Budaörsi Latinovits Színház társulatának tagja lett. Több díjat is elnyert eddigi pályafutása során, 1989-ben Jászai Mari-díjjal, 1993-ban Déryné-díjjal, 2008-ban pedig az érdemes művész címével tüntették ki.

A Psota-díj különlegessége egyébként, hogy minden magyarországi színház jelölhet színészeket a díjra. A Psota Irén-díj ezüst plakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette, rajta pedig Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható.

Friss

Paul Rudd még egyszer utoljára megtréfálta Conant

Conan O'Brien late night comedy műsora hamarosan véget ér, a színész pedig nem hagyta ki az alkalmat egy utolsó poénra.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Toyota robotja szelfizés közben töröl asztalt

A robotoknak nagy problémát okoznak a visszaverődő és áttetsző felületek, a Toyota megoldotta a problémát.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Christoph Waltz és Willem Dafoe westernt forgat

A filmet egy élő legenda, Walter Hill jegyzi, akinek többek között a 48 órát is köszönhetjük.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk