Fillérekért hozza az otthonunkba a Ludwig Múzeum a hetente frissülő tárlatait
Hetente jelentkező online tárlatvezetést tart a Ludwig Múzeum. Egyelőre a megújult gyűjteményi válogatást járhatják körbe az érdeklődők különféle nézőpontokból.

A Ludwig Múzeum új kiállítása nem az időutazás tudományos-fantasztikus lehetőségével foglalkozik, hanem az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, melyek lehetővé teszik számunkra a mentális utazást.

Többek között a Zoomon tartott tárlatokon megvizsgálhatjuk az idő és a művészet viszonyát, az örökséget, mint az identitásunk részét, a különböző közösségekhez, történelmi eseményekhez, városi helyszínekhez fűződő kapcsolatunkat, politikai rendszerek és a média által sugallt énképünk szűrőjén keresztül.

Mutatjuk a programokat, amik már otthoni körülmények között is megtekinthetőek pár száz forintért.

Emlék-művek

Az új gyűjteményi kiállítás a művészet és az idő viszonyának legkülönfélébb aspektusait járja körül. A tárlatvezetés elsősorban azokra a művekre helyezi a fókuszt, amelyek a múlt, a közelmúlt történelmi mozzanatait, ergo a társadalmi emlékezet számára releváns eseményeket ragadják meg, így szóba kerülnek a köztéri emlékművek is.– írja a múzeum ajánlója.

Élő örökségeink

A Ludwig Múzeum megújult gyűjteményi kiállítása, az Időgép, egyszerre invitál más korszakokba, más tájakra, de a műalkotásokon keresztül felfedezhetőek benne az időn és téren átívelő közös vonások, amelyeket mi is észrevehetetlenül hordozunk magunkban: családi történetek, amelyek az identitásunk szerves részét képezik, a kisebbséget, – ezáltal a társadalom egészét – érintő kérdések, a szocializmus el nem múló jelenléte, a városi emlékezet terei és a Marc Augé által definiált nem-helyek, ahol nap mint nap megfordulunk. A tárlatvezetés során a velünk élő és bennünk sűrűsödő örökségeket mutatja be Varga Zita, múzeumpedagógus.

További részletek a Ludwig Múzeum honlapján.

Időmodellek

A hétköznapi és a történelmi idő linealitásához illeszkedve gondolkodunk, tervezünk élünk. Múlt, jelen, jövő. Ez a természetesnek vett, reális idő a művészeti megközelítésekben elveszíti mindenek feletti érvényességét, és azt láthatjuk, hogy egyes művészek megfogalmazásában az idő számos új formát, rendszert, kívülállóságot, párhuzamot, objektív és szubjektív valóságot képes ábrázolni.

Itt megtalálhatunk minden információt.

Én-idő

Énközpontú tárlatvezetés is várja a látogatókat: a különböző közösségekhez, történelmi eseményekhez, városi helyszínekhez fűződő kapcsolatunk, politikai rendszerek és a média által sugallt énképünk szűrőjén keresztül vizsgálja meg a program a kiállítás alkotásait és közben talán saját énünkkel is új kapcsolatot alakítunk ki. A séta során olyan elvontnak (tűnő) fogalmakkal is megismerkedhetünk mint a munkaén fogalma, a szabadidő, a szegregáció és a példaképek hatása.

Időfilozófiák

A program utolsó eseményén a 20. század különböző időfelfogásaihoz próbál válaszokat találni. Az úgynevezett időfilozófiákat próbálja a múzeum tetten érni a művekben, még tovább gazdagítva azok jelentésrétegeit.

Minden időpont, részlet megtalálható a Ludwig Múzeum oldalán.

A figyelmetekbe ajánljuk