Egy aukció.

A Sotheby's idén októberben kínálja fel a legendás művet egy Hong Kong-i aukció keretein belül.


Folytatódik a Jean-Michel Basquiat művei iránti globális őrület, ezért a Sotheby's idén októberben Hong Kongban kínálja fel a művész Warrior című sorozatának egyik festményét. Az 1982-ben készült Untitled (Red Warrior) című alkotás először október 9-én, a kortárs művészeti aukción kerül árverésre. A várakozások szerint 19,2 és 25,7 millió dollár (5,9 és 7,9 milliárd forint) közötti áron kel majd el – írja a RobbReport.

Az 1,98 méter széles alkotás egy izmos, karddal hadonászó vörös alakot ábrázol. Ez az egyik a több Warrior mű közül, amelyek még mindig magántulajdonban vannak. Egy másik, ugyanebből a sorozatból származó műalkotás 41,7 millió dollárért (12,8 milliárd forint) kelt el a Christie's februári árverésén.

A Untitled (Red Warrior) című művet 1989-ben, a művész halála utáni évben állították ki a New York-i Vrej Baghoomian Galéria Basquiat-kiállításán.

Basquiat volt a végső harcos, aki szembeszállt a rendszerrel, és dacosan állította magát vásznainak és az általa egyedül megteremtett új rendnek a középpontjába. Mára globális jelenséggé vált, aki nemcsak a világ legjobb gyűjtőit, hanem egész generációnk kollektív képzeletét is magával ragadja

- mondta Alex Branczik, a Sotheby's Asia modern és kortárs művészetért felelős elnöke egy nyilatkozatban.

Basquiat 1982-ben készült művei a legkeresettebbek közé tartoznak. Érdemes megjegyezni, hogy a művész ekkor még csupán 22 éves volt. Májusban a Versus Medici, amely egy fekete alakot ábrázol firkált mondatok előtt, 50,8 millió dollárért (15, 6 milliárd forint) kelt el a Sotheby's-nél.

A figyelmetekbe ajánljuk