Annyi a szemét a Mount Everesten, hogy kiállítást rendeznek belőle

Műalkotásokat készítenek a Mount Everesten begyűjtött hulladékokból Nepálban, majd a kész műveket ki is állítják egy galériában.


A kezdeményezéssel fel akarják hívni az emberek figyelmét, hogy a világ legmagasabb hegye szinte már szemétlerakóvá vált, és ezt nem szabad annyiban hagyni.

A 8848,86 méter magas hegyet és térségét az alpinisták és kirándulók által hátrahagyott, használt oxigénpalackok, szétszakadt sátrak, eltört létrák, konzervek és műanyag csomagolások szennyezik.

Korábban már mi is írtunk róla, hogy a hegymászók nem csak a hegyet, de saját magukat is mérgezik, a rengeteg műanyaggal, amit maguk után hagynak.

Tommy Gustafsson, a látogatóközpontként és hulladékújrahasznosító-üzemként működő Sagarmatha Next Centre projektigazgatója és társalapítója szerint helyi és külföldi művészeket kérnek fel, hogy készítsenek műalkotásokat a begyűjtött szemétből, valamint a helyieknek is megtanítják, hogy miként tudnak maguk is „kincseket" készíteni a hulladékokból.

„Meg akarjuk mutatni, hogy miként lehet egyszerű szemétből értékes műalkotást csinálni, valamint munkahelyet és jövedelmet teremteni"

– mondta Gustafsson.

A központ 3 780 méter magasan, az Everest alaptáborába vezető fő túraútvonal mentén található, és a tervek szerint tavasszal nyitja meg a kapuit a helyiek előtt. A kiállított műalkotások és termékek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a világ legmagasabb hegye nem válhat szemétlerakóvá. A tárgyakat meg is lehet vásárolni és a befolyó összeget a régió megóvására fordítják. 2019-ben több mint 60 ezer túrázó, alpinista és hegyi vezető látogatott el a területre.

(MTI / Reuters)


A figyelmetekbe ajánljuk