A Kossuth-díj, az Amerikai Nemzeti Könyvdíj és a Man Booker-díj után Krasznahorkai László még egy elismerést kap.


Idén Krasznahorkai Lászlónak ítélték oda az Osztrák Állami Díj az Európai Irodalomért elismerést. A magyar írók közül legutóbb Esterházy Pétert tüntették ki ezzel az elismeréssel, de Nádas Péter és Weöres Sándor is megkapta a díjat.

Krasznahorkai azért kapja ezt az elismerést, mert

egyedülálló stílusú, lenyűgöző képi kifejező erővel rendelkező, a valós és szürreális jelenetek megtalálásában gátlástalan, hűvös iróniával és éles elmével megírt regényei és elbeszélései jól átgondoltak, tökéletesen megírtak és világosan megkomponáltak.

Az osztrák állami díj 25 ezer euró jutalommal jár és 1964-ben alapították. Általában olyan európai szerző irodalmi munkásságát ismerik el vele, aki nemzetközileg is felhívta magára a figyelmet.

A díj elnyerésének az a feltétele, hogy a művek németül is elérhetők legyenek. Krasznahorkai László írásai közül németül megjelent már többek között a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája, Az urgai fogoly, az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó és a Báró Wenckheim hazatér.

(Forrás: 24.hu)


Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk