Március 21-én ünnepeltük a költészet világnapját.


Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézete (EUNIC) a Giornata mondiale della poesia, vagyis A Költészet világnapja című eseményét. 2021-ben ezt a napot Dante Alighieri halálának 700. évfordulója alkalmából a római székhelyű Dante Társaság közreműködésével szervezték meg. A nemzetközi eseményt, amely a hírhedt költő és filozófus előtt tisztelgett, Magyarországon Lackfi János képviselte.

Az esemény egy felolvasóestből állt, amely 18 órakor indult, és amelyen 13 ország egy-egy népszerű költője osztotta meg a nagyvilággal, hogy mit gondol Dante művészetéről. A beszélgetésbe a kortárs írók beemelték jelenünket is, sokan ugyanis saját versüket is felolvasták.

Lackfi János magyar író, költő és műfordító az Isteni színjáték kezdősoraival indította beszédét. Ezzel fel is tett egy sokakat gyötrő kérdést: vajon merre tovább? A költő szerint Dante ebből az alapállapotból indította útjának spirituális kalandregényét, melynek végső célja felfedezni az ember belső világát.

„A külvilág valójában bennünk van"

– mondta Lackfi. A Pokol bugyrai mindenkinek saját élménye lehet. Az más kérdés, hogy mennyire engedünk ösztönkésztetéseinknek és mennyi szeretet marad bennünk, a költő szerint ugyanis a szeretet központi elemünk.

A teljes felolvasást az alábbi oldalon tekinthetjük meg. Lackfi Jánost pedig 31:45-től hallhatjuk.

(Forrás: Fidelio)


Friss

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megjelentek a Volt egyszer egy...Hollywood soha nem látott jelenetei

A Harper Perennial bemutatta Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című készülő regényének hivatalos előzetesét, amely tele van eddig soha nem látott felvételekkel a rendező kilencedik nagyjátékfilmjéből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy óriási fényes spirált figyeltek meg a Csendes-óceán felett

A jelenség még június 18-án jelent meg, az eseményről pedig több felvétel is készült.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk