Több mint száz év kellett ahhoz, hogy véget vessenek az erkölcsi és vallási alapú cenzúrának.


Az olasz filmek eddig erkölcsi és vallási alapú cenzúrát alkalmaztak, de ezután korosztály alapú besorolásra térnek át. Olaszországban ugyanis még érvényben volt az a cenzúra-törvény, melyet 1914-ben iktattak be. Ennek a törvénynek esett áldozatául többek között Bernardo Bertolucci Az utolsó tangó Párizsban című erotikus mozifilmje is.

Dario Franceschini kulturális miniszter jelentette be hétfői közleményében, hogy véget ér a cenzúra. Ezentúl nem lehet kitiltani az olasz filmpiacról alkotásokat a vallási vagy erkölcsi normákra hivatkozva, nem követelhetnek módosítást, újravágást a filmesektől.

Olaszországban a máshol jól ismert életkori besorolás fogja behatárolni a filmeket. Ezt a besorolást az alkotók végzik el, döntésüket pedig egy negyvenkilenc tagú, újonnan felállított filmszakmai bizottság vizsgálja felül. A tagok között oktatási, de még állatvédelmi szakértők is helyet kaptak.

A filmcenzúra több száz filmre hatott ki. Politikai, erkölcsi és vallási okokra hivatkozva 274 darab olasz, 130 amerikai és 321 más országból származó filmet tiltottak be a Cinecensura nevű portál alapján. Ezek közül kétségkívül a leghíresebb alkotás Az utolsó tangó Párizsban, melynek csupán három másolatát hagyták meg és ezeket is csak azért, hogy emlékeztessék az utókort a film bűneire.

Ez a tiltás természetesen ellentétesen hatott, mint szerették volna: tiltott gyümölcsként vonzották a nézőket az alkotások, melyekre mindig találtak valamilyen módot a nézők, hogy láthassák is őket.

(Forrás: 24.hu)


Friss

3 légzéstechnika, amellyel könnyebben álomba ringathatod magad

A hosszú munkanapokkal, különféle feszültségekkel, szülői kiégéssel vagy más érzelmileg kimerítő helyzetekkel teli, elfoglalt és gyors tempójú társadalmunk megnehezítheti a valós relaxációt, a kikapcsolódást és a pihentető alvást. Rengetegen küszködnek valamilyen alvásproblémával, ám egyes légzőgyakorlatot segíthetnek megnyugodni, s ezzel együtt elaltatni minket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Megjelentek a Volt egyszer egy...Hollywood soha nem látott jelenetei

A Harper Perennial bemutatta Quentin Tarantino Volt egyszer egy...Hollywood című készülő regényének hivatalos előzetesét, amely tele van eddig soha nem látott felvételekkel a rendező kilencedik nagyjátékfilmjéből.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy óriási fényes spirált figyeltek meg a Csendes-óceán felett

A jelenség még június 18-án jelent meg, az eseményről pedig több felvétel is készült.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk