A legendás Sophia Lorent mind a mai napig a filmtörténet egyik legjobb és legszebb színésznőjeként ünneplik. Íme az 5 legjobb filmje, a Rotten Tomatoes rangsorolása szerint.


5. Egy asszony meg a lánya (1960)

Az Egy asszony meg a lánya, melyért Sophia Loren 1961-ben Oscar-díjat kapott csupán az ötödik helyen végzett. A színésznő a filmben Cesirát alakítja, egy elragadó özvegyasszonyt, aki hátrahagyja római élelmiszerboltját, hogy felnevelje 13 éves lányát, Rosettát (Eleonora Brown).

Miközben a második világháború dúl, a két nő elhagyja Rómát, és Cesira szülővárosában telepednek le. Cesira figyelmen kívül hagyja egy fiatal kérő romantikus közeledését, hogy felnevelje a lányát, mielőtt a háború tetőpontján visszazarándokol Rómába.

A háború kegyetlensége elől menekülő Cesira és lánya története a mai napig a filmtörténelem egyik legfelkavaróbb élménye.

4. El Cid (1961)

Anthony Mann háromórás történelmi eposza, az El Cid a címszereplő spanyol katonát, Rodrigo Diaz de Vivart vagy El Cid (Charlton Heston) életét követi figyelemmel, aki kitartóan küzd a spanyol keresztények védelméért a mórok elleni támadásban.

Loren alakítja El Cid feleségét, Jimenát, aki a házasság beteljesedésének elutasításából kifolyólag elhagyja a kolostort, hogy egy zárdába vonuljon. Ezután El Cid ígéretéhez híven tovább folytatja az elhunyt Ferdinánd király gyermekeinek védelmét.

3. Előttem az élet (2020)

A Rotten Tomatoes szerint Loren karrierjének harmadik legjobb filmje történetesen a legutóbbi. Az Előttem az élet című alkotásban a színésznő Madame Rosát alakítja, egy holokauszt-túlélőt, aki egy napközi otthont vezet az olasz tengerparton.

Amikor Rosát az utcán átveri egy 12 éves szenegáli fiú, Momo (Ibrahima Gueye), úgy dönt, hogy inkább a napközibe fogadja be a fiút, minthogy átadja a rendőrségnek. Idővel Rosa és Momo között megbonthatatlan kötelék alakul ki, ahogy egyre jobban megismerik egymást.

A film pedig a színésznőnek is különösen fontos lehet, hiszen kisebbik fia, Edoardo Ponti rendezte, bár nem ez volt az első közös munkájuk. A női lélek fájdalmai című 2002-es drámában már dolgoztak együtt.

2. A Római Birodalom bukása (1964)

Három évvel az El Cid után Loren újra összeállt Anthony Mann rendezővel egy újabb epikus, háromórás történelmi dráma, A Római Birodalom bukása című film kedvéért. A történet Marcus Aurelius római császár (Alec Guinness) trónutódlásáról szól Kr. u. 180-ban.

Aurelius halála után a birodalom az ő ármánykodó fiára, Commodusra (Christopher Plummer) száll. Loren játssza Lucillát kinek választania kell családja és szerelme, Livius (Stephen Boyd), az eredetileg trónörökösnek kinevezett férfi között.

1. Egy különleges nap (1977)

Ettore Scola Egy különleges nap című filmjében Sophia Loren újra összeáll a Házasság olasz módra című filmben szereplő Marcello Mastroiannival, hogy egy sokkal szívszorítóbb drámai történetet meséljenek el. Szomszédokat alakítanak, akik egy történelmi napon mély, s egyben hamar múló kapcsolatot alakítanak ki.

Mivel Adolf Hitler az 1930-as években először látogat Olaszországba, a legtöbb honfitársuk az ünnepi összejövetelre készül. Annak ellenére, hogy az egész családja részt vesz, Antonietta (Loren) otthon marad, hogy elvégezze a házimunkát. Ugyanezen a lakótelepen lakik Gabriele (Mastroianni), egy kegyvesztett rádiós újságíró, aki szintén lemond az eseményről. Amikor Antonietta házimadara eltűnik, először találkozik Gabriele-lel, és együtt töltenek el egy varázslatos napot.

A figyelmetekbe ajánljuk