Bíróságon mondták ki: a Netflix nem felelős az öngyilkos nézők haláláért
A vállalat ellen ugyan nem indítottak pert, de annak algoritmusa közrejátszhatott egy tragédiában a felperesek szerint.

A Netflix 13 okom volt című sikersorozata, Clay Jensen és Hannah Baker történetét mutatja be. A sorozat egy igen súlyos témát boncolgat. Hannah öngyilkosságot követett el, miután képtelen volt elfogadni a róla terjesztett pletykákat, a barátai viselkedését, valamint azt, hogy nem kapott segítséget sem tőlük, sem az iskolájától. Egy doboznyi kazettán fejti ki a 13 okot, mely a döntésében szerepet játszott.

Minden bizonnyal a Netflix sem számított arra, hogy a történet mekkora hatást fog gyakorolni a nézőkre.

A Haszon cikkéből kiderül, hogy John Herndon augusztusban beperelte a streamingszolgáltatót, azt állítva, hogy lánya a sorozat miatt követett el öngyilkosságot. Ugyan a döntésében nem csak a sorozat játszott szerepet, de állítása szerint fontos szerepet játszott benne.

Mint kiderült, a Herndon család nem a sorozat tartalma miatt támadta a Netflixet.

A felperesek képviselői a Netflix algoritmusára építették az ügyet, írja a Haszon.

A streaminget azzal vádolták, hogy az algoritmusa olyan tartalmakat ajánl a fiataloknak, amelyek súlyosan károsíthatják mentális egészségüket. A felperesek szerint a Netflix kiszolgáltatott gyerekeket használ ki öncélúan úgy, hogy pontosan tisztában van azzal, milyen következményekkel jár, ha a szóban forgó sorozathoz hasonló tartalmaknak teszi ki a fiatalokat.

A vállalat ezzel szemben azzal védekezett, hogy a tartalmi korlátozás a kreatív alkotások cenzúrázásához vezetne.

Yvonne Gonzalez Rogers szövetségi bíró végül elutasította a felperesek keresetét a szólásszabadság védelmére alapozva. Továbbá kimondta, hogy a Netflix nem perelhető azért, mert a műsorait saját platformján népszerűsíti, ajánlja az előfizetőinek.

Ez egy tragikus eset, de nem gondolom, hogy az ügy megállja a helyét a bíróságon

– kommentálta döntését Gonzalez.

A családot képviselő ügyvédi irodának január 18-ig van ideje fellebbezni a döntés ellen.


A figyelmetekbe ajánljuk