A Még egy kört mindenkinek, mely Oscar- és Európa-díjas, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás ingyenesen megtekinthető május 16-ig.

A Festival Scope oldalán megtalálható LuxVirtual Cinema jóvoltából több európai országból is megtekinthetünk ingyenesen filmeket május 16-ig. Így került be a repertoárba Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek című drámája, Alexander Nanau Kollektíva című dokumentumfilmje és Jan Komasa Corpus Christi című filmje.

A dán, román és lengyel alkotások különleges elbírálásban részesültek. A Még egy kört mindenkinek ugyanis Európa- és Oscar-díjat is nyert, a Kollektívát pedig Oscar-díjra jelölték.

A Lux közönségdíj továbbá Facebook-oldalán május 17-én egy beszélgetést mutat be Thomas Vinterberg és Alexander Nanau rendezőkkel, valamint a Corpus Christi főszerepét alakító Bartosz Bielenia lengyel színésszel.

Az európai közönség május 23-ig szavazhat a filmekről egy egytől ötig terjedő skálán. Emellett az Európai Parlament tagjai is szavaznak a filmekre. A nyertest június 9-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén.

A díjakat az Európai Parlament elnöke, David-Maria Sassoli adja át a meghívott partnerek és a jelölt filmek képviselőinek jelenlétében.

A Lux közönségdíj az Európai Filmakadémia és az Európai Parlament kezdeményezésére jött létre, melyben az Európai Bizottság és az Europa Cinemas egyaránt együttműködött.

(Forrás: Fidelio)

Friss

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

4 fűszer, amik rendkívül egészségek

Rengeteg fűszert gyógyászati tulajdonságaik miatt használtak, mielőtt a gasztronómia meghatározó alappilléreivé váltak volna. A modern tudomány pedig bebizonyította, hogy közülük jó néhány valóban figyelemre méltó egészségügyi előnyökkel jár.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk