Kötőszöveti sejtekből és vérből hoztak létre mesterséges módon olyan fényérzékeny retinát a Semmelweis Egyetem kutatói, amely az egészséges felnőtt emberi szervnek megfelelően funkcionál.


A Dr. Roska Botond vezette Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology Basel munkatársai az eljárás során először felnőtt donorok bőréből vagy véréből különítettek el sejteket. Ezt követően visszajuttatták azokat őssejt állapotba, amelyekből a testen kívül, az eredetivel nagyban megegyező, korlátlan számú retina szövetet tudtak növeszteni.

(A retina a fény érzékeléséért és a vizuális információk feldolgozásának kezdeti lépéseiért felelős idegszövet – a szerk.)

Mindezek után a magyar kutatóknak a világon először sikerült szervdonoroktól származó elkülönített emberi retinán elektrofiziológiai módszerekkel fényválaszt mérni.

A kísérletek során a szervdonációból származó eredeti retina minták és a mesterségesen növesztett, úgynevezett retina organoid sejtjeinek aktivitását vizsgálták. A kapott eredmények alapján a két szövet génaktivitása nagyfokú egyezést mutatott, sőt, több genetikai eredetű szemészeti betegség esetén sikerült az adott kór kialakulásáért felelős kulcsfontosságú sejttípust azonosítani.

Az eredmények alapján a jövőben akár személyre szabott, látást érintő terápiát is kidolgozhatnak, hiszen a beteg sejtjeiből növesztett mesterséges szövet a betegre jellemző betegséget is hordozza, így azon a terápiás eljárások hatásai közvetlenül vizsgálhatóvá válnak.

via Semmelweis.hu

A figyelmetekbe ajánljuk