koponyák

Értékes leletanyag került elő a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjából

Óriási arányban kerültek elő leletek a Mohácsi Nemzeti Emlékhely öt tömegsírja közül a III. számú feltárása és tudományos vizsgálata során.


A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője kezeli. Nemrég az emlékhelyen tartott eseményen emlékeztetett minket arra, hogy antropológusok és régészek közreműködésével tavaly augusztusban kezdődött meg az Emlékhely tömegsírjainak éveken át tartó tudományos vizsgálata.

Az Agrárminisztérium támogatta a mintegy öt éven át zajló munkálatokat, melyek során a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) régészei és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) antropológusai olyan régészeti feltárást végeztek el, amely magában foglalja a tömegsírok felnyitását, a csontvázak különválasztását, osztályozását, antropológiai morfológiai vizsgálatát, valamint a régészeti leletmentést.

A feltárást követően a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon megkaphatják a végtisztességet. Emellett a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően új interaktív kiállítás keretében fogja bemutatni a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

Bertók Gábor régész, a JPM megbízott igazgatója elmondása alapján, az öt tömegsír közül az első feltárása várhatóan nyár végére, ősz elejére fejeződhet be. Az eddigi munkálatok során a reméltnél is gazdagabb leletanyag került elő a földből. Ezek tisztítása és vizsgálata a következő időszakban kezdődik, ezt követően pedig az információk kiértékelését végzik el a szakemberek.

Az SZTE Embertani Tanszékének vezetője, Pálfi György antropológus szerint a III. számú tömegsírban nyugvókról már most is vannak előzetes feltételezéseik, amelyek kivégzésre utalnak. Ezeket alapos laboratóriumi munkával kell megerősíteni a következő egy évben.

A térség országgyűlési képviselője, Hargitai János (KDNP) meglátása alapján olyan emlékhelyet kell létrehozni, amely egyszerre állít emléket az 1526-os vesztes és az 1687-es győztes mohácsi, vagyis a nagyharsányi, Szársomlyó-hegyi vagy villányi csatának.

Idén Az év emlékhelyévé nyilvánított Mohácsi Nemzeti Emlékhely változatlanul fogad látogatókat.

(Forrás: MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk