human heart

Mostmár lehetséges az immunsejtek közvetlen átalakítása amolyan szuperkatonákká a szervezetben.


A CAR-T nevű immunterápia forradalmasította a vérrák kezelését. Ilyenkor a személy immunrendszerének T-sejtjeit kiveszik a szervezetből, genetikailag feljavítják, hogy jobban célba vegyék a rákos sejteket, és visszaforgatják a szervezetbe. A szervezet saját immunválaszának eltérítésével és felerősítésével a CAR-T terápia könnyedén felveszi a harcot a más kezelésekkel szemben ellenálló rákos megbetegedésekkel szemben.

A probléma? Drága, időigényes és személyre szabott. Ezért kerülhet egy kezelés egy vagyonba. Részben ez az oka annak is, hogy ez a módszer még nem hódított meg más olyan betegségeket, amelyek hasznát vehetik a szupererős T-sejteknek. Egészen mostanáig. Egy új kutatás ugyanis óriási áttörést ért el. A T-sejteket ugyanis közvetlenül egerek testében alakították át.

A kutatócsoport zsíros fehérje nanobuborékokkal védett mRNS-t használt a T-sejtekhez való dokkoláshoz. Miután felszívódtak, a sejtek készségesen lefordították az mRNS-t a T-sejtek külsejét pettyező fehérjékké, amelyek irányjelzőként működtek, hogy megtalálják és elpusztítsák a hegesedésért felelős szívsejteket. Szívelégtelenségben szenvedő egerekben a kezelés csökkentette a szívkárosodást és javította a pumpafunkciót.

Ami különösen lenyűgöző, az az átalakulás folyamata. Mivel csak mRNS-re volt szükség, a terápia elméletileg bárkinek hozzáférhetőbbé válhat. Ugyanis ugyanúgy működik, mint a koronavírus védőoltások, amik mRNS-vakcinák. A laboratóriumban kifejlesztett CAR-T többlépcsős veszélyei és költségei hiányában potenciálisan biztonságosabb, egyszerűbb, és szívbetegek milliói számára megfizethetőbbé válhat.

(Forrás: SingularityHub)


A figyelmetekbe ajánljuk