A szaglásnak van a legtöbb köze a memóriánkhoz az érzékeink közül

Az evolúció során a legtöbb érzékszervünk eltávolodott az agyunk hippokampuszától, de a szaglás szoros kapcsolata valamiért megmaradt.


A szaglórendszerűnk működése különösen fontossá vált most, a koronavírus-járvány idején, a betegségtől ugyanis sokan hosszabb-rövidebb ideig elvesztették a szaglásukat, néhány embernél pedig ez maradandó volt. Egyrészt azért is, mert még bőven akad feltáratlan dolog szervezetünk ezen részét illetően, másrészt a szaglás elvesztése gyakran depresszióhoz vezet, így a járványnak igen komoly következményei lesznek ilyen téren is.

Eddig is sejtették, hogy erős kapcsolat lehet a szaglórendszerünk és a memóriánk közt, hisz semmi sem idéz fel annyira intenzíven emlékeket, mint egy-egy illat. Sem képek, sem hangok nem képesek olyan erőteljesen egy másik időbe repíteni minket mentálisan, mint egy ismerős illat, amit egy konkrét emlékhez kötünk. Most egy új tanulmány alapján, ami a kapcsolat erősségét vizsgálta, biztosra állíthatjuk, hogy az érzékeink közül a szaglás van a legszorosabb kapcsolatban a memóriánkkal.

Egyenes kapcsolat vezet a szaglórendszerünktől agyunk hippokampuszáig. Úgy vélik, hogy az embernek egykor minden érzékéért felelős szerve szoros kapcsolatban állt a hippokampusszal, de az evolúció során ezek eltávolodtak. A rágcsálóknál például még mindig szoros a kapcsolat az összessel. Ugyanakkor a szaglásunk kapcsolata nem változott ilyen módon, maradt egyenes kapcsolatban a hippokampusszal.

Ugyanakkor az továbbra is kérdés, hogy miért alakult ez így ki. A tanulmány vezető szerzője, Guangyu Zhou azt reméli, hogy erős alapot biztosítottak találataikkal további kutatásokhoz, amik révén majd bővebb ismereteket szerzünk ezekről. Mint mondta, a szaglás egy borzasztóan alulkutatott része az emberi működésnek, amire a járvány csak jobban felhívta a figyelmet, hisz nagyon fontos az emberi boldogsághoz, írja a Big Think.


A figyelmetekbe ajánljuk