Max Verstappen interjú közben.

Drámai véghajrá után Max Verstappen nyerte a Formula 1 2021-es szezonját, ám a holland pilóta nemcsak a sportszakmai dicsőség, hanem a győzelemmel járó anyagi elismerés miatt is elégedett lehet.


A hétvégén lezajlott minden idők talán legizgalmasabb F1-futama: Red Bull pilótája Max Verstappen és a Mercedes színeiben versenyző, hétszeres világbajnok Lewis Hamilton pontazonossággal érkeztek a mindent eldöntő Abu Dhabi szezonzáró nagydíjra.

Az első helyről ugyan a holland indult, de a Mercedes brit versenyzője hamar átvette a vezetést, ám az utolsó pillanatban Verstappen megfordította az állást, így 2021-ben ő lett a száguldó cirkusz bajnoka. A 24 éves versenyző élete legnagyobb győzelmét aratta, a remek sportszakmai diadal mellett azonban a sikerrel járó anyagi juttatás is jelentős.

A Marca nevű spanyol lap információi szerint a világbajnoki győzelem összesen 14 millió euróval (5,124 milliárd forinttal) gyarapítja Verstappen vagyonát. Idei teljesítményének köszönhetően ugyanis a jövő évi fizetése várhatóan a jelenlegi 23 millió euróról (8,4 milliárd forint) 37 millió euróra (13,54 milliárd forint) fog nőni.

Fontos kiemelni, hogy a jutalmat vélhetően nem az F1-től érkező „pilótadíjként”, hanem szerződésekbe foglalt bónuszok és a szponzorok révén válthatja be a holland világbajnok.

Verstappen nemrégiben így nyilatkozott a Lewis Hamiltonnal való rivalizálásáról:

Általánosságban úgy gondolom, hogy mindketten nagyon élveztük. Persze megvoltak a pillanataink, de véleményem szerint ez is része a világbajnoki küzdelemnek. Most, hogy vége a szezonnak, úgy gondolom, egy kicsit relaxálhatunk-de kétségtelen, elég feszült volt az egész. A bajnokság során minden egyes versenyen teljesítőképességünk határáig sodortuk egymás. Azt hiszem, ezt nagyon jó látni.

Amennyiben Hamilton nyerte volna az idei szezont, akkor körülbelül négymillió eurós (1,46 milliárd forint) bónuszt kapott volna, de az idei, szponzori díjakkal együtt összesen 59 millió eurós (25,6 milliárd forint) fizetését látva valószínűleg maga a vereség sokkal jobban bosszantja, mint a prémium elmaradása.

A brit pilótával ellentétben azonban a Mercedes munkatársainak a világbajnokság elvesztése miatt anyagi szempontból is fájhat a fejük, hiszen a győzelem esetén 17,5 millió eurót (7,6 milliárd forintot) osztottak volna szét a dolgozók között, ami körülbelül 10 ezer fontra (4,3 milliárd forint) jött volna ki fejenként.

A figyelmetekbe ajánljuk