Ilyen házakban fogunk élni a Marson

Van benne konyha és edzőterem, ellenáll a bolygó atmoszférájának, és 30 óra alatt el lehet készíteni 3D nyomtatással.


Számtalan cég dolgozik jelenleg is azon, hogy kolonizáljuk a Marsot. Az Amazon azt próbálja kitalálni, hogyan tudunk egyszerre minél több embert vinni a Marsra, közben a SpaceX egy olyan rakétát készít, ami akár fél év alatt is el tud jutni a vörös bolygóra a mostani 9 hónap helyett. A cél nyilvánvalóan az, hogy ha a klímaváltozás visszafordíthatatlanná válik, legyen az emberiségnek egy B-terve, kolonizálva egy másik bolygót, ami kizárásos alapon a Mars.

Escape the planet: How humans will live on Mars www.youtube.com

Fontos kérdés, hogy ha nagyon gyorsan el is jutunk akár sokan egyszerre a Marsra, és ott éljük tovább az életünket, magunk mögött hagyva egy élhetetlenné váló bolygót, akkor mégis hogyan fogunk élni az új életterünkben. Honnan lesz élelmünk? Hogyan éljük túl az ottani sugárzást? Milyen házakban fogunk élni egy olyan bolygón, ahol nem könnyű építeni, ráadásul, ha valami megsérül vagy meghibásodik a házunkban, 9 hónapot kell várnunk a cseréjére? Bár az élelem előállítása még nagy kérdőjel, a többire vannak már megoldási tervek.

A válasz: 3D nyomtatóval készülő tojásház

AI SpaceFactory

Az AI SpaceFactory nevű, 3D nyomtatással foglalkozó vállalat fejlesztett egy házat, ami különleges duplafalainak köszönhetően megvéd minket a sugárzástól és az extrém időjárástól, ami a bolygón található.

Bár a ház továbbra is a Földön készül 30 órányi 3D nyomtatással, olyan anyagok alkotják, amiket a Marson is megtalálhatunk, így akár ott helyben is elkészíthetővé válik idővel. Az viszont már előrelépés, hogy nem kell különböző drága és különleges alkatrészeket szállítani, és az elemekkel küzdve felépíteni, hanem egyben szállítható egy egész ház.

Két összetevőből készülnek ezek a házak: az egyik része egy olyan tört bazalt, ami a Marson található kövekből is kinyerhető, a másik pedig egy olyan különleges bioműanyag, amit olyan növényből nyernek ki, ami megterem a vörös bolygón is.

A tojásalakú házaké lehet a jövő már itt, a Földön is

A Marsha ház egyelőre még a tervezés fázisában van: létezik már belőle prototípus, de még nem próbálták ki élesben. Ugyanakkor egy Tera nevű, hasonló projektből fejlesztettek tovább, aminek fenntartható házak építése volt a célja 3D nyomtatás segítségével.

A szintén tojásformájú házak ugyancsak kövekből kinyerhető bazaltból készülnek, emellett egy olyan polimerből, ami cukornádból és kukoricából is előállítható. Az ezekből készült anyag pedig kétszer annyira masszív, mint a beton, ráadásul ennek ellenére komposztálhatóak is.

Szóval mielőtt a Marsra költöznénk, lehet, hogy már itt, a Földön hozzászokunk a tojásformájú házakhoz. A projektet Indiegogón finanszírozták, a támogatók pedig egy éjszakára ki is próbálhatták, milyen a Terában lakni, hála a New Yorkban található prototípusnak.

Forrás: cnet

A figyelmetekbe ajánljuk