Tom Hanks a Kémek Hídja című filmben.

Világszerte tombol a James Bond-őrület, gyakorlatilag megállás nélkül a 007-es ügynök arcképe jön velünk szemben az interneten. Ilyenkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy Mr. Bond kalandjai mellett vannak olyan érdekes és izgalmas kémsztorik, amiket érdemes figyelemmel követnünk. Az alábbi cikkben öt olyan kémfilmet mutatunk be, amit mindenképp látnod kell!


Kémek hídja (2015)

Steven Spielberg a München után visszatért a hidegháborús politika témájához, de ezúttal Tom Hanks és Mark Rylance is vele tartott, utóbbi karrierje legjobb időszakát élte akkoriban.

Hanks James B. Donovan biztosítási ügyvédet alakítja, akit megbíznak azzal a feladattal, hogy védje az elfogott szovjet-kémet, Rudolf Abelt (Rylance), de kitart elvei mellett, és segít a férfinak abban, hogy elkerülje a kivégzést. Mikor egy amerikai pilóta, Gary Powers U2-es kémrepülőgépét Oroszország felett lelövik, Donovant felkérik a szovjetek, hogy segítsen egy esetleges fogolycserében.

Mission: Impossible – Utóhatás (2018)

A Tom Cruise által fémjelzett Mission: Impossible-filmsorozat körül komoly kultusz alakult ki az elmúlt évtizedekben. A legutóbbi M:I-mozi, az Utóhatás látványvilág szempontjából elképesztően erősre sikeredett, de sokak szerint ez lett a legjobb darabja a népszerű filmsorozatnak.

A sztori szerint Ethan Huntnak (Tom Cruise) és az IMF csapatának szembe kell néznie egy balul elsült akció következményeivel, amely során nem csak a mindenre elszánt gonosztevőkkel, hanem az idővel is versenyt kell futniuk.

Cruise mellett feltűnik még a filmben Alec Baldwin, Simon Pegg, Henry Cavill, Vanessa Kirby és Rebecca Ferguson is.

Kémjátszma (2001)

Nekünk magyaroknak különösen közel áll a szívünkhöz ez a film, amelynek egy részét Budapesten forgatták. Érdekes megnézni az alkotás egyik ikonikus jelenetét, mikor Brad Pitt és Robert Redford egy épület tetején beszélgetnek az Astoria felett. A filmben a fővárosunk Kelet-Németországot alakítja.

A moziban egy nyugalmazására váró CIA-ügynök, Nathan Muir (Robert Redford) arról értesül, hogy egykori tanítványát, Tom Bishopot (Brad Pitt) elfogták Kínában és 24 órán belül kivégzik. Muir mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszabadítsa a férfit, de a küldetés rendkívül veszélyesnek ígérkezik.

A kém (2015)

Amennyiben a Kémjátszma esetében már annak is örültünk, hogy Budapest egyáltalán feltűnt a filmben, akkor A kém című mozi valósággal sokkolni fogja a hazai nézőket, mivel a sztori és a helyszínek szempontjából Magyarországnak kulcsfontosságú szerep jutott ebben a vígjátékban. A film szinte teljes egészét hazánkban forgatták, és ezúttal nem csak Budapest tűnik fel, hanem például a Balatonon is forgatott a stáb.

A film egy Susan Cooper (Melissa McCarthy) nevű CIA-s irodai dolgozóról szól, aki a távolból segíti Bradley Fine-t (Jude Law), a menő titkosügynököt rendkívül veszélyes küldetései során. Amikor azonban a férfi eltűnik és a CIA-ügynökei lelepleződnek Coopernek a terepen kell bizonyítania. A feladata nem más, minthogy megfékezzen egy bolgár maffiózónőt, Rayna Boyanovot (Rose Bryne), aki egy veszélyes nukleáris fegyvert akar eladni a terroristáknak.

Az előbb említett színészek mellett Jason Statham, 50 Cent és Bobby Cannavale is tiszteletét teszi a moziban.

Hazugságok hálója (2008)

Ridley Scott 2008-ban megjelent filmjében egy ifjú CIA-ügynök, Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) azt a feladatot kapja, hogy kutassa fel és kapja el az Al Saleem nevű terroristavezért, aki a nyugati világ elpusztítására esküdött fel.

A küldetés azért is tűnik rendkívül nehéznek, mert a férfi az amerikai és a jordán hírszerzés kereszttüzébe kerül, egyedül a Mark Stong által megformált Hani Salaam segítségére számíthat.

Strong és DiCaprio mellett a Gladiátor című filmből ismert Russel Crow és a Star Wars-univerzum egyik ismert alakja, Oscar Isaac is szerepet kapott a moziban.

A figyelmetekbe ajánljuk