titanic
Getty Images

9 történelmi tény a Titanicról, amit még a filmben sem láthattunk

A Titanic 1912. április 15-én menthetetlenül az Atlanti-óceán fenekére került. A tragédiában több mint 1500 ember vesztette életét, ami az egész világot megrázta. Nem véletlen, hogy a mai napig az egyik leghíresebb balesetnek számít a történelemben. A Titanic történetét szinte mindenki ismeri, amihez sokat hozzátett az éppen 25 éve bemutatott film is. Vannak azonban olyan, kevésbé ismert tények is, amelyek nem feltétlen kerültek elő még James Cameron filmjében sem. Pedig sok esetben ezek az apró történések kellettek ahhoz, hogy a katasztrófa megtörténjen.

40 ezer tojás és több ezer üveg bor

A legénység és az utasok ellátása hatalmas munka volt: szakácsok és konyhai kisegítők tömkelegére volt szükség a feladathoz, nem mellesleg: a nyílt tengeren lévő legnagyobb éléskamrára.

A hivatalos leltár szerint Southamptonban 40 ezer friss tojást pakolta fel a fedélzetre az úthoz, valamint hatalmas mennyiségű húst, sajtot és egyéb alapvető élelmiszerekkel szerelkezett fel a hajó.

A hajón lévők naponta nagyjából 53 ezer liter ivóvizet fogyasztottak és használtak el a fedélzeten, az első osztály utasai számára pedig 12 ezer palack borral és pezsgővel készültek – ezek közül sok még mindig az Atlanti-óceán fenekén hever, bontatlanul és talán még ihatóak is.

Az első osztály társalgója az RMS Titanic fedélzetén, 1912. január 4

Getty Images

Smith kapitány személyesen mondta le a mentőgyakorlatot 

A Titanic tragikus történetében rengeteg „mi lett volna, ha?" pillanatot találni. Az egyik ilyen április 14-én reggel történt, ugyanazon a napon, amikor a hajó elsüllyedt: a tervek szerint a legénységnek és az utasoknak gyakorlatozni kellett volna a mentőcsónakokkal, de ezt az utolsó pillanatban törölték. Hogy miért, az a mai napig rejtély.

Az egyik legvalószínűbb elmélet szerint Smith kapitány azért mondta le a vasárnapra eső a procedúrát, hogy az utasok részt vehessenek egy istentiszteleten – Smith konzervatív, szigorúan vallásos ember volt, ezért sokan ezt tekintik a legvalószínűbb magyarázatnak.

Részben ennek is köszönhető, hogy amikor a tragédia bekövetkezett, a legénység többségének fogalma sem volt arról, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén. Emiatt több száz menthető élet került az óceán mélyére – még akkor is, ha a Titanicra mindössze 16 csónakot szereltek fel 64 helyett, hiszen valóban elsüllyeszthetetlennek gondolták a hajót.

Ez is érdekelhet: Miért tartott 73 évig a Titanic roncsainak feltárása? (

Hugh Walter McElroy, a hajó főpénztárosa és Edward J. Smith kapitány a Titanic fedélzetén

Getty Images

Még saját újságot is nyomtattak a gazdag utasoknak

A Titanic lényegében egy úszó város volt: a hajón még saját újságot is nyomtattak az első osztály számára. Az Atlantic Daily Bulletincímű lap reggelente jelent meg, miután az írnokok az éjszakákat azzal töltötték, hogy meghallgatták a rádióhíreket, és lejegyezték a legfrissebb piaci és sporthíreket – az újságban emellett közölték az aznapi fogásokat is.

Sajnos az Atlantic egyetlen példánya sem élte túl a katasztrófát.

Fél tucat figyelmeztetést kaptak 

A tragédia napján a Titanic hat figyelmeztetést is kapott a vizeken hemzsegő jéghegyekről. A vészjelzéseket a legénység tudomásul vette, de figyelmen kívül hagyta. Ráadásul az egyik jelzés vészjósló figyelmeztetést küldött a közelgő veszélyre. A Mesaba gőzhajó mindössze három órával a jéghegynek ütközés előtt küldött egy figyelmeztetést a Titanicnak. Az üzenet így szólt:

az északi szélesség 42-41,25. szélességi fokán, a nyugati hosszúság 45-45,20. szélességi fokáig sok nehéz jégtakarót és nagyszámú jéghegyet láttam. Az időjárás tiszta.

A Titanic a figyelmeztetést egyszerűen csak megköszönte. A szakértők szerint rendkívül valószínűtlen, hogy Smith kapitány ne látta volna ezeket az üzeneteket.

Olvasd el ezt is! Utolsó vacsora: ezt fogyasztották a Titanic utasai a tragédia előtt (h

titanic

Getty Images

Egy időre felcsillant a remény

A Titanic 160 perc alatt süllyedt el, ez azonban nem volt fokozatos. Az ütközés utáni első órában a hajó ugyan gyorsan dőlni kezdett, ám egy óra elteltével a Titanic süllyedésének üteme jelentősen lelassult.

Ezt a fedélzeten tartózkodó utasok is észrevették, akik közül sokan arra a következtetésre jutottak, hogy a legrosszabbon már túl vannak, és a hajó elég sokáig fog a felszínen maradni ahhoz, hogy megérkezzen a segítség.

A vészjelzés után két órával azonban a Titanic elülső része egyre gyorsabban kezdett el süllyedni. Ekkor már mindenki tisztában volt vele, hogy a hajó menthetetlen.

Az óceán egyenlő volt a halálos ítélettel, de egy ember órákig húzta 

Lényegében halálra voltak ítélve azok az utasok, akiknek nem jutott hely a mentőcsónakokban. Bár a tenger nyugodt volt, a hőmérséklete dermesztően hideg, -2 Celsius-fokos volt.

A legtöbb embernek néhány percen belül leállt a szíve, és mindössze 13 túlélőt szedtek fel a mentőcsónakokból.

A leghíresebb túlélő valószínűleg a hajó főszakácsa, Charles Joughin, aki két órán át volt a vízben, mielőtt kimentették volna. Elmondása szerint a túlélését a nagyobb mennyiségű erős alkoholnak köszönhette, amit akkor kezdett el fogyasztani, miután bebizonyosodott, hogy a Titanic elsüllyed.

Getty Images

Az SS California több száz életet menthetett volna meg

Stanley Lord kapitány irányítása alatt a Londonból Bostonba tartó SS California volt a legközelebb a Titanichoz. Éjfél előtt nem sokkal a legénység egy hajó fényeit vette észre mintegy 19 kilométerrel arrébb. Az SS California legénysége jelzéseket küldött, de nem kaptak választ. Amikor aztán látták, hogy a titokzatos hajó rakétákat lő a levegőbe, már a kapitánnyal is közölték, hogy baj lehet, aki erről nem vett tudomást.

A tragédiát vizsgáló brit és amerikai nyomozás egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy több száz életet lehetett volna megmenteni, ha Lord kapitány a Titanic segítségére siet.

Több újság is arról számolt be, hogy mindenki túlélte a balesetet 

A Titanic elvesztéséről szóló első híradások először azzal nyugtatták az olvasókat, hogy a hajó utasai életben maradtak.

Kanadában és Nagy-Britanniában is több újság is olyan szalagcímeket közölt, amelyben azt állították, hoyy a Titanic elsüllyed, de nem halt meg senki. De hogyan történhetett a kavarodás?

A katasztrófa történészei szerint a rádiókészülékek kezelői úgy értelmezték azt az üzenetet, hogy a „mentőhajón minden rendben van", mintha azt mondták volna, hogy a „Titanic legénysége és utasai biztonságban vannak" – távolabb nem is lehettek volna az igazságtól.

Az utolsó túlélő, akinek ott sem kellett volna lenni

A Titanic katasztrófájának utolsó túlélője aki akkor mindössze 2 hónapos volt 2009-ben halt meg.

A harmadosztályon utazó Elizabeth Gladys Dean mindössze 8 hetes volt, amikor a hajó elsüllyedt. Érdekesség, hogy a család nem is a Titanicon tervezte az útját, de egy szénsztrájk miatt az utolsó pillanatban megváltoztatták az utazási terveiket. Dean mellett az édesanyja és a testvére is túlélték a katasztrófát, az édesapja azonban odaveszett a tragédiában, a holtteste pedig soha nem került elő.

Forrás: History Collection

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk